Har gjenopp­tatt byggingen av luksus­prosjekt – blir stevnet neste uke

Byggingen av Ytterst ved Piren er i gang igjen etter et års byggestans som følge av at nabobygget ble påført store setningsskader. Nå kan erstatningssøksmålet ende i retten.

Publisert: Publisert:

– Prosjektet kommer til å bli realisert, konkluderer Jan Rune Pedersen, leder for boligprosjektet Ytterst ved Piren. Nå er de skadede nabobyggene sikret og byggingen av prosjektet gjenopptatt. Foto: Espen Sand

 • Espen Sand

LINDESNES: – Kontrakten med kjøperne tilsier at leilighetene skal stå ferdige innen 1. juli neste år. Vi er optimister og tror det skal gå bra, sier daglig leder Jan Rune Pedersen for byggherren Ytterst ved Piren AS.

Alt har nemlig ikke gått på skinner for byens kanskje mest prestisjetunge leilighetsprosjekt som skal bygges ved Sjøsanden i Mandal.

Det ble først lansert i 2016, men på grunn av laber interesse ble det trukket for salg, tegnet om og relansert som Ytterst ved Piren i 2018.

Under pelingen våren 2019 ble to bakenforliggende eiendommer i Hollendergata påført store setningsskader. Et av fundamentene for næringshagebygget sank 16 centimeter, og to av leilighetseierne måtte evakueres.

Man kan tydelig se kreftene som var i sving da bygget sank 28. mai 2019. Foto: Arkivfoto/Espen Sand

Les også

– Politiet får kaste oss ut

Slik ble byggene sikret

Tidligere i år ble byggherre, entreprenør og sameiene enige om en løsning som skulle sikre de rammede byggene fra ytterligere skader.

– Byggene er nå sikret gjennom en refundamentering. Det er satt nye peler under de gamle fundamentene nærmest byggegropen, opplyser Pedersen.

Arbeidet ble utført av det tyske selskapet Keller og finansiert av prosjektets hovedentreprenør BRG og byggherre. På sin hjemmeside beskriver Keller grunnforholdene i Mandal som setningsømfintlige og valgte «compaction grouting» som metode for å stabilisere grunnen under byggene.

Les også

Her sto den sju år gamle barne­hagen til 36 mill. Nå er bygge­skan­dalen gransket.

Det er første gang metoden blir utført i Norge, der man i praksis komprimerer jorden ved å tilføre en spesiell mørtel tilpasset grunnforholdene.

Solgt for 85 millioner

Etter sikringsarbeidet har BRG gått i gang med byggingen av leilighetsprosjektet. Pelingsarbeid er nå utført, og denne gangen med en langt mer skånsom metode enn betongpelene som utløste skadene i fjor.

– Det er benyttet peler i stål og arbeidet ser ut til å ha gått veldig bra. Målinger gjort underveis har vist utslag på syv millimeter på det verste punktet. Store deler av tomten er nå magret, som vil si å støpe dekke til å gå på når man forbereder støping av gulvet i parkeringskjelleren, sier Pedersen.

Jan Rune Pedersen, daglig leder for Ytterst ved Piren, mener prosjektet skal stå ferdig innen 1. juli. Foto: Espen Sand

Til tross for alle uheldige omstendigheter bekrefter Pedersen at Ytterst ved Piren har kjøpere til over 60 prosent av bygningsmassen.

– Det er kun én av dem som kjøpte leilighet i prosjektet som ikke flytter inn. De hadde utfordring med å skulle fraflytte annen bolig og kjøpe i et annet prosjekt. De er fristilt fra kjøpet hos oss, men vi har allerede solgt leiligheten til nye kjøpere. Nå har vi solgt 12 av 24 leiligheter, deriblant mange av de dyreste, sier lederen for prosjektet som har solgt leiligheter for over 85 millioner kroner.

Da prosjektet ble lansert hadde toppleiligheten en pris på 18 millioner kroner. Denne leiligheten er reservert, men uvisst til hvilken pris.

Utbyggerne mener Ytterst ved Piren skal stå ferdig innen juli neste sommer. Foto: Fundament/Piren Mandal

12 av de 24 leilighetene er solgt til en total verdi av mer enn 85 millioner kroner. Foto: Fundament/Piren Mandal

Stevner byggherre og entreprenør

Peter Klev, leilighetseier i Hollendergata 3 og styreleder i det tilhørende sameiet, har tidligere følt seg utrygg i eget hjem ettersom deler av leiligheten ble betegnet som en fare å oppholde seg i.

Han er nå glad for at grunnen under byggene er sikret.

– Vi har hatt det vanskelig i halvannet år, men tror vi lever trygt nå, sier Klev.

Leilighetseierne Peter Klev (t.v), Harald Vestergaard Laustsen, Gordon Engeland og Erik Johnsen i Hollendergata er frustrerte over å måtte kjempe for erstatning. Nå ender trolig konflikten i retten. Foto: Arkivfoto: Espen Sand

Ettersom sameiets forsikringsselskap ikke dekker setningsskader, sier styrelederen at sameiets advokater nå jobber for å få de ansvarlige til å dekke de omfattende skadene.

Advokat Helge Wigemyr i Wigemyr & Co forbereder stevning av både byggherre Ytterst ved Piren og totalentreprenør BRG.

Venter på rapport

– Vi venter på en sluttrapport fra vår konsulent i Rambøll, og vil sende stevningene så fort den er klar. Trolig i slutten av denne uken eller neste. Den vil inneholde et erstatningskrav for hva vi mener det vil koste å reparere skadene, sier Wigemyr.

Hvis motparten ikke blir enige med sameiet om kravet vil en rettsprosess i flere rettsinstanser bety flere år uten at de skadede leilighetene blir reparert.

– Vi har blant annet ødelagte varmekabler utenfor leilighetene som vil gjøre det glatt til vinteren. Det kan også bli vanskelig for rullestolbrukere å komme seg inn til leilighetene, sier styreleder Peter Klev.

Utenfor leilighetene har bygget beveget seg så mye at varmekablene har røket. Foto: Arkivfoto: Espen Sand

– Kan stevninger og eventuelle rettssaker komme til å påvirke byggingen av prosjektet?

– Nei, vi håper ikke det. Alle parter, inklusiv sameiene, vurderte det som best at prosjektet kunne komme i gang igjen etter at refundamenteringen. Om man skulle ventet til alle forhold omkring ansvar og forsikringsdekning skulle vært avklart, kunne prosjektet og sikringen av nabobyggene blitt veldig mye mer forsinket. Jeg tror alle parter håper at dette lar seg ordne på en annen måte enn i retten, mener Jan Rune Pedersen i Ytterst ved Piren.

Her kan du lese alt om byggeskandalen i Mandal:

Tips eller tilbakemelding til journalisten?
Publisert:

Les også

 1. – Alle vinduer og dører er blitt skjeve

 2. Kan ha påført nabobygg skader for 150 millioner

 3. Derfor oppstod bygge­skan­dalen på Sjøsanden

 4. – Jeg tenker på hva som er under meg når jeg legger meg om kvelden

 5. Nekter å betale for skadene

 6. – Politiet får kaste oss ut

 7. Får erstatning for å flytte

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
 1. Sjøsanden
 2. Erstatningskrav
 3. Mandal