KRISTIANSAND: – Statens vegvesen har konstatert at det var en bremsefeil. Det må gjøres ytterligere undersøkelser for å avdekke hva denne feilen dreier seg om, sier politiadvokat Rune Amundsen i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

– Er det dette som er årsaken til ulykken?

– Det kan jeg ikke svare på. Vi ser på dette som et viktig funn, men vi må nå analysere betydningen av denne feilen, sier Amundsen.

En fem gammel gutt ble drept da han ble truffet av mobilkrana på gang- og sykkelstien ved Karuss barnehage tirsdag for en uke siden.

Veide mer enn tillatt

Statens havarikommisjon for transport (SHT) opplyser at det er funnet bremsesvikt på den midtre akselen.

– Foreløpige undersøkelser har så langt avdekket at det var bremsesvikt på parkerings- og driftsbremsen på mobilkranens midtre aksel, skriver SHT i en pressemelding.

I forbindelse med de tekniske undersøkelsene ble det også avdekket at kranas totale vekt var 43 tonn under ulykken. Det skal ifølge kommisjonen være sju tonn over tillatt totalvekt.

Havarikommisjonen har tidligere publisert en rapport som omhandler bremsesvikt på mobilkran i forbindelse med en kranulykke i Oslo i 2007. SHT påpeker at ulykken på Karuss vil ses i sammenheng med ulykken i Oslo.

– SHT vil meddele viktigheten av at eiere og brukere av slike kjøretøy forsikrer seg om at bremsevirkningen er tilstrekkelig, understreker kommisjonen.

Har gjort flere avhør

Saken etterforskes av politiet, som har gjort flere avhør, undersøkt ulykkesstedet og gjennomført tekniske undersøkelser av den over 40 tonn tunge mobilkrana. I arbeidet har politiet fått bistand fra Statens vegvesen.

– Vi fortsetter nå med tekniske undersøkelser. Vi er heller ikke helt ferdig med avhørene av de involverte, sier Amundsen.

Ifølge Nordic Crane Sør blir kjøretøyet sertifisert en gang i året. Dette skjedde sist for to måneder siden, har selskapet tidligere opplyst til Fædrelandsvennen.

Politiet kan fremdeles ikke svare på om krana rullet eller skled nedover gangveien. Sjåføren har forklart at håndbrekket var på da han gikk ut av krana og vitner har opplyst at den skled nedover gangveien som var dekket av snø og is.

Statens Havarikommisjon og Arbeidstilsynet er også koblet inn i saken.

Mobilkrana var på til Karuss skole for å brukes til ombyggingsarbeid da ulykken skjedde. Entreprenøren hadde fått lov til å bruke gang- og sykkelstien for å komme fram til skolen. Foto: Samuelsen, Kjetil

Ulykken skjedde like etter klokka åtte om morgenen. Gutten som døde var på vei til barnehagen med sin mor og tre år gamle søster. Søsteren ble lettere skadet.

Ifølge politiet ble mobilkrana parkert på gang- og sykkelstien, omtrent parallelt med et mindre bygg som tilhører Karuss barnehage. På stedet er det en liten helling, før gang- og sykkelstien blir brattere.

Sjåføren av krana og hjelpemannen var begge på utsiden av kjøretøyet da den begynte å bevege seg nedover gang- og sykkelstien.

Da krana rullet eller skled bakover forsøkte sjåføren å komme seg inn i førerhuset, men rakk det ikke.

Hjelpemannen kom seg bak krana og forsøkte å unngå at den traff noen av de tre som var på vei opp bakken. Han ble også skadet i hendelsen.