KRISTIANSAND: Mattilsynet har ennå ikke funnet smittekilden, som har forårsaket utbrudd av salmonellasmittet ved sykehuset. Men alt tyder på at pasientene er smittet mens de lå på sykehuset, melder NRK Sørlandet.

Det var i forrige uke, uke 43, det ble påvist salmonella i avføring hos åtte pasienter inneliggende på sykehuset i Kristiansand, spredd på ulike avdelinger.

Flere av disse hadde ligget mer enn en uke på sykehuset før de fikk diaré. Det er derfor overveiende sansynlig at de er smittet i løpet av oppholdet, skriver Nina Gjermundsen, informasjonskontakt ved Sørlandet sykehus Arendal, i en pressemelding.

Prøvene med oppvekst av salmonella er sendt til Folkehelseinstituttet for nærmere kartlegging. Svar for de fire første prøvene foreligger muntlig i dag og det er i disse funnet den samme mikroben, Salmonella infantis.

Salmonella infantis er ikke påvist som innenlandssmitte i Norge, kun registrert som importtilfeller.

Sykehuset har etablert en epidemigruppe, og det er gitt varsel om utbruddet til Folkehelseinstituttet, Fylkesmannen i Vest-Agder, Helse-Sør, regionsykehuset (Rikshospitalet) og smittevernlegen i Kristiansand etter gjeldende retningslinjer. Mattilsynet er i gang med kontroll av sykehusets kjøkken.

Alle pasienter med diaré isoleres, og standard hygienetiltak er innskjerpet.

Mistenkte tilfeller( pasienter og personale) meldes snarest til Sykehushygienisk enhet.

Fakta om Salmonellose fra Folkehelseinstituttet:

Næringsmiddelbåren zoonose som forårsakes av Salmonella-bakterien, og som i sjeldne tilfeller kan medføre bakteriemi. Kun en liten andel av infeksjoner avdekkes. Mer enn 2000 forskjellige varianter av Salmonella er beskrevet.

Infiserte dyr og mennesker utgjør smittereservoar.

Den infeksiøse dosen for salmonellose er som regel høy. Smitte skjer derfor sjelden direkte fra person til person. Bakterien trenger å oppformeres i matvarer, og vokser i lettbedervelige matvarer som lagres uten tilstrekkelig kjøling. Salmonellabakterien vokser ikke ved kjøleskapstemperatur og dør ved varmebehandling som f.eks. koking og pasteurisering. Bakterien kan overleve i lang tid i tørre matvarer som krydder og tørrmelk.

Symptomer og forløp:

Inkubasjonstid:varierer, vanligvis ca 48 timer.

Mange asymptomatiske infeksjoner. Vanligvis selvbegrensende symptomer som diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og evt. feber, men diaréen kan også i sjeldne tilfeller være langvarig og alvorlig. Salmonellainfeksjoner kan gi septikemi med fokale lesjoner i indre organer. Dehydrering, spesielt hos barn, kan forekomme. Salmonellose kan i sjeldne tilfeller gi reaktiv artritt. Gjennomgått infeksjon gir ingen varig immunitet.

Utfyllende informasjon om salmonella finnes på Folkehelseinstituttets hjemmeside, www.fhi.no