KRISTIANSAND: Andelen pasienter som forlater sin egen region er lavest i helseregion Øst og helseregion Sør. Den er noe høyere i helseregion Vest og helseregion Midt-Norge.

65 prosent av alle nordmenn som bruker fritt sykehusvalg drar til sykehus i andre landsdeler. Det er nordnorske pasienter som oftest forlater landsdelen sin, skriver Dagavisen.

Bruken av fritt sykehusvalg øker. Det viser en fersk undersøkelse som SINTEF Helse har gjort for Helse— og omsorgsdepartementet. Bruken har økt med ni prosentpoeng fra første halvår 2003 til første halvår 2004. 65 prosent av de 47.000 pasientene som benyttet seg av fritt sykehusvalg i fjor, valgte et sykehus i en annen helseregion enn den de er bosatt i. Det vil altså si at de dro til sykehus i andre landsdeler.

At sykehuset har godt rykte og høy kompetanse er aller viktigst for disse pasientene. Kort ventetid er også viktig for mange.

– Jeg vurderer det som absolutt positivt at nesten 50.000 pasienter synes det er fint å reise til et annet sykehus for behandling. Jeg synes også det er fint at de velger ut fra kvalitet mer enn ventetid. Det viser at vi i helsevesenet må bli flinke til å informere om kvaliteten ved sykehusene, slik at folk kan gjøre sine valg, sier helseminister Ansgar Gabrielsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Nordnorske pasienter velger oftest sykehus i andre helseregioner. Om lag 6.400 pasienter fra helseregion Nord benyttet seg av fritt sykehusvalg i fjor. Rundt 5.600 av dem reiste til sykehus i andre helseregioner.

Forskerne bak undersøkelsen tror årsaken er at pasienter fra Nord-Norge ikke har så mange sykehus å velge blant.

– Det er den mest nærliggende forklaringen, sier forsker Karl-Gerhard Hem i SINTEF Helse til ANB.

Det er dem som har fryktet at fritt sykehusvalg ville føre til en strøm av pasienter fra Nord-Norge og distriktene inn til sentrale strøk på Østlandet. Helseministeren hører ikke til dem.

– Basert på omfanget det har i dag, er det ikke dette som bekymrer meg mest. Men vi skal være observante på om pasienter velger bort lokalsykehus med viktige funksjoner. Dette er noe vi må følge med på, sier Ansgar Gabrielsen.