Den årlige skilsmissestatistikken fra Statistisk sentralbyrå (SSB) forteller hvor mange barn som årlig opplever at gifte foreldre tar ut separasjon eller skilsmisse. Men hvert år blir trolig dobbelt så mange unger berørt av foreldrenes samlivsbrudd. Årsaken er at det ikke fins noen oversikt over brutte samboerskap og berørte barn.

— Trolig fanger statistikken opp bare to tredeler av alle barn som hvert år opplever at foreldrene flytter fra hverandre, sier forsker Turid Noack i SSB.

I 1999 viste statistikken at 14.000 barn opplevde foreldrebrudd. Samme år avslørte en spesialundersøkelse at 7400 barn av samboerforeldre også gikk gjennom det samme. Dermed ble tallet langt høyere. I tillegg kom særkullsbarn, som også blir direkte berørt av samlivsbrudd.

— Dermed ble det totale antallet nærmere 27.000-30.000 barn. Dette er dobbelt så mange som statistikken viser. Ingenting tyder på at dette har endret seg siden 1999, sier Noack.

Samtidig er tendensen at stadig flere foreldre velger delt omsorg. I 2002 valgte ni prosent denne løsningen. Som regel innebærer dette at barna bor annenhver uke hos mor og far.

SSB-forsker Hege Kitterød sier at det er sannsynlig at denne utviklingen kommer til å fortsetter. En viktig årsak er at dagens menn er mer aktive som fedre, og de ønsker å videreføre en slik farsrolle også etter et samlivsbrudd. BERGENS TIDENDE