LYNGDAL: — Etter det positive vedtaket i fylkestinget, tror jeg departementet vil gi klarsignal. I ukene framover vil vi jobbe aktivt for å få de siste elevene som skal til for å komme i gang. Så langt har 18 elever takket ja til videregående skoleplass, men vi må ha nærmere 30 for å kunne starte opp, sier rektor Mats Alvheim ved Kvås videregående skole.

Det er Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) som har søkt om å få drive privat videregående skole i Kvås-bygda i Lyngdal. På grunn av lavt søkertall og underskudd, har folkehøgskolen i bygda dette året hatt et hvileår. Planen er å drive folkehøgskole parallelt med videregående skole, men så langt har bare ni takket ja til folkehøgskoleplass. Dersom folkehøgskolen ikke kommer i gang fra i høst, blir den ifølge Mats Alvheim lagt ned for godt. Den videregående skolen kan imidlertid komme sterkere tilbake, dersom den ikke skulle få nok elever i år.

Kvås videregående skole vil i utgangspunktet tilby grunnkurs i medie- og kommunikasjonsfag, design- og håndverksfag, restaurant- og næringsmiddelfag og bygg- og anleggsteknikk. Fylkestinget har anbefalt at det kan etableres opptil 120 videregående elevplasser ved skolen.

I mediefaget vil skolen samarbeide med Mediehøgskolen Gimlekollen, som også drives av NLM.

Om det skulle bli både folkehøgskole og videregående skole i Kvås vil det i første omgang bli behov for 20 ansatte. Antall ansatte vil senere kunne komme opp i 50, noe som vil bety at skolen blir en betydelig arbeidsplass i den lille bygda.

Skuffede rektorer

Det planlagte fagtilbudet ved Kvås vil i første omgang konkurrere om elever med Kvinesdal videregående og Lista videregående skoler.

Rektor Øyvind Stenberg i Kvinesdal frykter opprettelsen av enda en ny privat videregående skole i Lyngdal vil svekke det offentlige tilbudet.

— Det er bare 20 minutters kjøreavstand mellom Kvinesdal og Kvås. Jeg har ingen tro på at fylkeskommunen vil opprettholde halvfulle klasser, sier han.

Også rektor Jakob-Øyvind Reinertsen ved Lyngdal videregående skole er skuffet, og mener tilbudet ved de offentlige videregående skolene i hele Listerregionen på sikt nå vil kunne svekkes.

Kristen profil

På nettsidene til Kvås videregående heter det blant annet at Bibelen og de kristne verdiene skal prege skolehverdagen. Derfor starter hver dag med andakt for elever og ansatte. I fritiden er det lagt til rette for at elevene kan delta i bibelgrupper og kveldsmøter. Undervisning i kristendom blir et obligatorisk fag på skolen.

torbjorn.witzoe@fedrelandsvennen.no