KRISTIANSAND: Der, i slummen i Nairobi, trengs sårt en barnehage.

Marianne Haugvik Hanssen og Hanna Mo Willig har tenkt å sykle innom 80 kommuner innen 9. juli. Ikke bare for å bli kjent med vakre Norge, men vel så mye for å skaffe til veie anslagsvis 100.000 kroner til sitt private u-hjelpsprosjekt.

Mandag la de i vei fra Lindesnes. Tirsdag gjorde de det samme fra Kristiansand, i retning Evje, på sykler som er så enkle at de fleste bare ville brukt dem til butikken.

Det disse jentene ikke har av trendy utstyr, har de massevis av i solidaritet med noen som sliter.

— Vi sykler for organisasjonenLangpasning til Afrika, som jeg er leder for. Det er en støtteaksjon for et damefotballag fra Mathareslummen i Kenya. Fotballaget består stort sett av unge, enslige mødre. Organisasjonen ble startet av damelaget til Alta IF i 2010, og vi støtter disse damene i Kenya med helsetjenester, skole og utdanning, mikrofinanslån, og vi bygger trygge boliger utenfor slummen, opplyser Marianne, som både er fra Alta og har spilt fotball for både Alta og Vålerenga.

Marianne og Hanna, sistnevnte fra Sand i Ryfylke, ble kjent på Sagavoll folkehøgskole. Der gikk de på safarilinjen, dro til Kenya og ble kjent med damene som spiller fotball i storbyslummen.

Planen de nærmeste fire ukene er å skaffe 1000 kroner fra hver kommune de er innom. De 80 ordførerne har fått mail og bør derfor vite at jentene kommer.

— Fikk dere 1000 kroner i Kristiansand?

— Ikke av kommunen. Til gjengjeld ga en kvinne herfra 1000 kroner fra egen lomme. Men Søgne, Mandal og Lindesnes har bidratt.

I aksjon Langpasning inngår også auksjon av signerte drakter fra lag i Tippeligaen som hører hjemme der jentene sykler innom. En Start-drakt med autografer er allerede sikret.

Sykepleierstudent Marianne og lærerstudent Hanna tar sikte på å sykle gjennomsnittlig ti mil daglig på sin ferd mot det nordligste i nord.

Privat innkvartering er ordnet langs hele ruta.