KRISTIANSAND: — Er disse morellene like gode som de fra Hardanger, spør landbruksminister Lars Sponheim før han prøvesmaker.

I anledning at Statskog overtar Jegersberg- og Skråstadheiområdet fra Skifte eiendom, var det i går innbudt til pressekonferanse ved idylliske Kyrtjønn nord for Jegersberg.

— Statskog eier omtrent en tredjedel av hele Norge. Men selv om Statskog eier veldig mye, blir dette et utstillingsvindu for å vise hva Statskog kan få til av tilrettelegging av fritidsområder, sier Sponheim.

En ny epoke i Statskogs historie blir med denne overtakelsen satt i gang.

— Dette området er spesielt for Statskog, fordi vi har lite av denne typen bynær eiendom. Det er en utfordring for oss. Dette er et fantastisk område, så sentralt, så sammenhengende. Vi gleder oss til å videreutvikle det, sier Sponheim som utgjør generalforsamlingen i Statskog.

Totalt dreier det seg om et 7.500 dekar stort område. Området strekker seg fra Nedre Jegersbergvann ved HiA helt til Glattetrevann og Grovann.

Prisen er ikke fastsatt

— Statskog kjøper området for noen millioner. Grunnen til at prisen ikke er fastsatt ennå, er at Forsvaret kartlegger hvor stor opprydding som må gjennomføres før området overtas, forteller Sponheim.

Det har blant annet vært omfattende øvelsesvirksomhet i forbindelse med Krigsskolen som tidligere lå på Gimlemoen.

— Kan vi stole på at området ikke blir utbygget?

— Forsvaret fungerer som en vakuumpakking når det gjelder utbygging. Men så lenge forsvaret ikke skal ha det lenger, kan du ikke finne en tryggere eier enn Statskog, forsikrer Sponheim.

— Dette området skal sikres til det beste for borgerne av Kristiansand og resten av allmennheten, fortsetter Sponheim.

Begeistret ordfører

Ordfører Jan Oddvar Skisland er også svært fornøyd med at Statskog overtar Jegersbergområdet.

— Vi ser det som veldig positivt på at vi nå kan tilrettelegge området mye bedre. Vi kan opparbeide stier for sykkel, og turveier for rullestolbrukere og folk med barnevogn, sier Skisland.

Det er først og fremst tilgjengeligheten til området Skisland vil gjøre noe med.

  • Det er en sammenheng mellom tilgjengelighet og bruk. Her har vi et stort område som er lite brukt på grunn av dårlig tilgjengelighet. Det kan endres nå. Vi kan også tenke oss et serveringssted lengre inne i området, forteller Skisland.

Tidligere har det vært en turhytte på Skråstadvarden.

— Dette området er så bynært. Det gjør området helt eksepsjonelt. Det er ingen tvil om at dette området skal bevares som friluftsområde, sier Skisland.

Statskog overtar området etter planen i løpet av september.