VENNESLA: – Øvre del av sentrum ser ut som et katastrofeområde i dag, sier Halvor Rismyhr. Næringslivet er lite begeistret for hvordan det ser ut i Venesla sentrum i dag.

– Vi er veldig skuffet over at utbyggingen ikke blir gjennomført, sier Per Anders Ropstad, leder av Kjøp i Vennesla. I vår startet arbeidet med å gi Vennesla nytt sentrum. Først skulle Sentrumsveien legges om. Så skulle gågata forlenges. Nå går et flertall av po litikerne inn for at arbeidet stanses på halvveien – kommunen har ikke mer penger. De 4,4 millionene som skulle brukes til å gjøre gågata ferdig, skal brukes til andre ting.

– Et nytt sentrum hadde gitt et veldig løft for å få til nye bu tikker i sentrum. Hvis folk nå får den oppfatningen at dette ikke blir noe av, så er det veldig negativt for utviklingen her, sier Ropstad.

Det var på forrige møte i plan— og økonomiutvalget at politikerne ble enige om et budsjettforlik der det ikke blir gitt mer penger til Vennesla sentrum i denne omgang.

Usikre

Gågata skulle etter planen forlenges helt fram til Esso-stasjonen. Den skulle gå der Sentrumsveien gikk før den ble lagt om. Men det som skulle bli gågate ligger i dag som en åpen asfaltplass. Resultatet er at det verken er gatemiljø eller mulighet til parkering framfor forretningen Eivind Eivindson, Knut Moseid Bakeri & Konditori og den nystartede forretningen Dill & Dall.

– Vi har merket en markant nedgang her oppe helt siden anleggsperioden startet. Vi blir liggende som i en blindgate her oppe, sier Knut Moseid. Han vil at det nå blir åpnet for trafikk på strekningen framfor forretningen – der det egentlig er planlagt gågate.

– De burde åpne den strekningen så vi ikke blir liggende som vi gjør, sier Moseid.

Utbyggingen av sentrum har vært omdiskutert i Vennesla. Den har fått skylda for å ta penger som kunne ha blitt brukt til skole og eldre. Men de som har støttet utbyggingen mener den har gitt gode resultat alle rede.

– Vi er inne i en god trend nå. Det er mye ny aktivitet på gang og det skal bygges flere nye bygninger i sentrum. Vi har inntrykk av at den gode trenden kommer av det arbeidet vi har gjort i sentrum, sier kom muneplanlegger Finn Oskar Hansen.

Han peker på at det i Vennesla sentrum nå er planer om både å bygge ut eksisterende bygg og å bygge nye. Men de næringsdrivende er redd at den positive utviklingen raskt vil ta slutt hvis arbeidet med sentrum stanses.

– Det kan bli veldig negativt hvis folk får det inntrykket at det dette ikke blir noe av gågata, sier Per Anders Ropstad.

Kraftpenger

Ropstad foreslår at Vennesla kommune bruker av millionene de har fått etter salget av Agder Energi til å bygge ut resten av sentrum.

– Dette er en investering for framtida. Jeg synes det hadde vært naturlig å se på kraftmillionene, sier Ropstad.

Næringssjef Halvor Rismyhr foreslår at gårdeiere og butikkeiere i sentrum nå bidrar til å få sentrum ferdig. Han mener de kan gjøre det ved å betale renter på et lån som blir brukt til å gjøre arbeidet ferdig. Så kan kommunen innfri lånet etter noen år.

– Både gårdeiere, butikkeiere og de som eier leiligheter i sentrum vil tjene penger på at sentrum blir ferdigstilt, sier Rismyhr.