KRISTIANSAND: — Nå må du til Stavanger for å få spare-ribs, sier Ragnar Kristiansen (48), etter at han torsdag lukket dørene i Markensgate 10.I toppåret 1998 var målsettingen klar: Innen år 2006 skulle Phileas Fogg-konseptet fra Kristiansand spre seg til 15 byer i Norge. Omsetningen ble kalkulert til 225 millioner kroner.Men etter noen fete år kom et par svært magre.- Vi skulle latt bedriftene satt seg litt før vi kikket på nye ting, erkjenner eieren.I dag er Stavanger-restauranten den eneste gjenværende i kjeden, mens avdelingen i Bucuresti (Romania) fortsatt drives på franchise. Fikk blod på tann

Investorene hadde fått for mye blodig biff på tann.- Vi gapte over for mye. Når du spiser for mye mat, kommer det opp igjen, forklarer Ragnar Kristiansen, som kjøpte ut kompanjong Geir Legreid og NorgesGruppen av kjeden i 2002.Det moderne utelivet i Kristiansand startet med Phileas Fogg i 1995. Ti år senere blir restauranten stengt fordi kvartalet skal bygges om til kjøpesenter. Om dørene åpnes et annet sted i byen, er ennå uklart.De første årene var det kø av gjester i helgene. Men også resten av uken strømmet folk til kafébordene. Her kunne man ta seg en halvliter på en tirsdag, uten å bli mistenkt for å være alkoholiker.- Kristiansand var veldig sent ute med restauranttilbudet. Kafémarkedet var den gang jomfruelig, mens hotellene hadde monopol på brennevinsløyvene, mener Laurits Hvidevoll, som var Phileas-ansatt fra starten og i dag er medeier i Glipp og Kjesk.Ti år senere er Kristiansand blitt en morsom restaurantby, mener bransjen selv. Boblen sprakk

Markensgate 10 var bare første stoppested på reisen. Ved siden av alle Phileas-planene etablerte Kristiansen/Legreid restauranthuset Rederiet og en liten pizzarestaurant. De kjøpte 51 prosent av sportsbarkonseptet Harveys Norge, som også skulle ut til hele landet.- Det bobler i hodene våre hele tiden. Vi sitter ikke stille, sa Ragnar Kristiansen til Fædrelandsvennen, da han åpnet pizzarestaurant i kjelleren tvers overfor Phileas Fogg i 1999.Boblen måtte sprekke. Det smalt både på Rederiet i Kristiansand og ved Phileas Fogg Trondheim.- Jeg hadde ni år på Hennig-Olsen Is. Der lærte jeg at man må tjene to kroner før man bruker én, sier Kristiansen, som innrømmer at han ble revet med.- Om dere var mer forsiktige, tror du restauranten hadde eksistert i fem norske byer i dag?- Det tror jeg ganske sikkert. Man må ikke spre seg, men gjøre ting hundre prosent der man er. Det gikk for fort, rett og slett, svarer han.Ragnar Kristiansen var synonymt med suksess. Fra 1979 til 1987 bygde han opp sju iskiosker og salgsboder som sjef for S. Hennig-Olsen i Kvadraturen. Deretter tok han et saftig glefs av pizzamarkedet med restauranten Rio Pizza fram til 1993.Nå begynner jobben med å stable en ny Phileas Fogg på beina i Kristiansand. Men romanfiguren til Jules Verne rekker nok flere turer jorda rundt (på 80 dager) innen den tid.vegard.damsgaard@fvn.no