Oslo (NTB):Fangene slippes ut for å gi plass til andre som står i soningskø, og det er de med korte dommer som slipper ut tidligere, melder NRK.

– Denne ordningen har tydeligvis tatt helt av, og den har blitt langt mer omfattende enn det vi på Stortinget forutsatte. Vi forutsatte jo at regjeringen også skulle bidra til å redusere soningskøene i Norge. Det har ikke skjedd, og derfor må man i aller høyeste grad revurdere denne ordningen, sier Knut Storberget, justispolitisk talsmann for Arbeiderpartiet, til NRK.

Flere fengselsplasser

Storberget mener den eneste måten å få bukt med soningskøen er å sikre flere fengselsplasser.

– Arbeiderpartiet har foreslått å bruke store beløp på å etablere fengselsplasser, men det er vi blitt nedstemt på. Det er den eneste veien å gå på lang sikt for å få redusert soningskøen, sier han.

Statssekretær Rita Sletner (V) i justisdepartementet avviser overfor NRK kritikken fra Storberget.

– Vi har fått på plass i underkant av 500 nye soningsplasser i løpet av de siste fem årene, men samtidig har det blitt strengere og lengre straffer som gjør at sirkulasjonen ut og inn av fengslene går noe seinere.

Hun sier hun har forståelse for at praksisen kan stride mot folks rettfølelse.

– Samtidig må vi huske på at når noen slipper fem eller åtte dager før tiden, er det noen andre som kommer inn for å sone. Derfor har vi fått på plass 500 nye soningsplasser, og flere vil komme, lover Sletner.

2.600 i kø

I dag sitter 2.600 straffedømte og venter på å få sone i Norge. Justisdepartementet har derfor, med støtte i Stortinget, praktisert en midlertidig ordning der innsatte med korte dommer slipper ut før endt soning. Soningen blir redusert med opptil 20 dager, dermed frigjøres plass.

Nye tall som NRK har samlet inn viser at 3.000 innsatte slapp ut før tiden i fjor, og at 4.000 innsatte har sluppet ut før tiden hittil i år. (©NTB)