Kolesterolnivået til mange nordmenn går i taket i ferietiden. Dette skjer til tross for at lyset i sommersesongen påvirker kroppen og hjelper oss med å bryte ned fettstoffet.

– Pølse er det verste i folks sommerdiett, og den er helt unødvendig, sier overlege Leiv Ose ved Lipidklinikken på Rikshospitalet.

Lipidklinikken arbeider med å hjelpe voksne og barn med for mye kolesterol og fettstoffer i blodet, og som lever i fare for å få hjerte— og karsykdommer. Overlegen sier sykehuset helst ikke vil måle kolesterolnivået på pasientene de første to ukene etter fråtsingen i julen eller sommerferien.

– Vi er ikke interessert i en pølseprøve, sier Ose.

30 prosent

En ny finsk undersøkelse viser at kolesterolet fyker illevarslende i været på dem som koser seg med grilling om sommeren. For de flittigste pølsespiserne kan kolesterolnivået øke opp mot 30 prosent.

Professor Antero Kesäniemi ved universitetssykehuset i Uleåborg (Oulu) forsker på genetiske og kostholdsmessige årsaker til hjerte- og karsykdommer. Han advarer at det ikke alltid er lett å bli kvitt fettet fra blodet. Og kolesterolnivået kan holde seg høyt i lang tid, til tross for den korte nordiske grillsesongen.

– Det blir et for høyt kolesterolnivå og fettet fester seg i blodåreveggene. Det er ikke så lett å få det vekk igjen, sier Kesäniemi til det finske nyhetsbyrået FNB.

Tran først

Den norske kolesteroleksperten deler gjerne ut et par tips til dem som ikke greier takke nei til pølsefesten:

– Forsøk viser at mye omega 3-fettsyrer, fet fisk og tran, som tas på forhånd virker gunstig inn på fettet i blodet. Grill heller fisk enn pølser. Lag bestandig en salat overdynket med olivenolje til grillmaten. Og i USA anbefaler man en liten mengde dispril, men det tror jeg ikke er veien å gå for alle, sier Leiv Ose, som også har tatt målebåndet i bruk i behandling av pasienter.

– Jeg anbefaler at leger også har et målebånd rundt halsen når de møter pasienter, og ikke bare stetoskopet. Folk med stor livvidde, over 94 cm hos menn og 80 cm hos kvinner, bør være obs. Det viser nye undersøkelser.

Nivået ned

Pasienter som skrives inn ved Lipidklinikken på Rikshospitalet, starter behandlingen med en halvannen time gruppeundervisning sammen med en ernæringsekspert.

– Vi opplever at selv folk som er såkalte verstinger når det gjelder å spise usunt fett, de legger om på spisevanene. Og i løpet av få uker lar det seg gjøre å få kolesterolnivået ned fra for eksempel 8 til 6, sier overlegen.

For kort tid siden ga overlege Leiv Ose ut kokeboken «Godt for ganen, godt for hjertet» sammen med ernæringsfysiolog Caroline S. Bergei. Her er oppskrifter som tar hensyn til folk med et høyt kolesterolnivå.