KRISTIANSAND: — Her er det 10 grader, så her må det gjøres noe med en gang, sier Willy Tangstad, førsteinspektør i Mattilsynet.Sammen med kollega Marit Støle-Hansen var han på inspeksjon i flere butikker i Kvadraturen i går.I kjøttvaredisken på Byens Beste i Skippergata var det altfor høy temperatur.- Disken er inndelt i ulike soner, og her er det noen av sonene som er for varme. Det tyder på for dårlig vedlikehold av kjøledisken, mener Tangstad.Tangstad forteller at med en temperatur på ti grader halveres holdbarheten til kjøttet, i forhold til om det er fire grader i disken, slik det skal være. Overrasket

Daglig leder ved Byens Beste, Synnøve Aanesen, var ikke klar over at disken var for varm.- Jeg skal ringe til teknikeren med en gang. Dette må vi få fikset øyeblikkelig, sier Aanesen.- Er det ikke for dårlig at det er så varmt i kjøledisken?- Jeg vil jo ha god mat. Kundene forlanger kvalitet, og jeg er avhengig av kundene. Det er jo det jeg lever av, forteller Aanesen.Aanesen mener det varme været er en av årsakene til at disken blir for varm.- Da det var kaldere i været, var det mer enn kaldt nok i disken, forteller hun.Kjøttvarene ble flyttet fra de sonene i disken som var for varme og inn på kjølerommet, eller over til stedene der det var kaldt nok.- Dette ligger opp imot grensen vår for å nedlegge omsetningsforbud. Vi gir nå et påbud som krever øyeblikkelig utbedring av kjøledisken, sier Tangstad.Heller ikke fiskedisken på Byens Beste var tilstrekkelig kald.- Her måtte rekene settes inn på kjølerommet igjen. Diskene til bakeriet var derimot i sin skjønneste orden, forteller Tangstad. Uvanlig

Tangstad sier at for varme kjøledisker ikke er noe utbredt problem.- Vi kontrollerte fem andre butikker i dag, og der var ting i orden, forteller han.Blant annet ble kjøle- og fryseskapene på Joker i Skippergata undersøkt.- Her er det fem grader for øyeblikket. Det er egenlig én grad for høyt, men det kan ha sammenheng med at det nettopp er satt inn varer i skapet, tror Tangstad.Det er spesielt kjedebutikkene som er flinke til å unngå brudd på hygieneforskriftene.- Det virker som om kjedene har et bedre opplegg for internkontroll. Dermed er som regel alt i orden i disse butikkene, sier Tangstad.Mattilsynet fokuserer på ulike forhold når de er ute på kontroll. Av og til er det personalets hygiene som sjekkes, mens det nå om sommeren er spesielt aktuelt med temperaturmålinger i kjøledisken.- Ved fire grader og lavere har man nesten ingen bakterievekst. Ligger imidlertid forholdene til rette, kan én bakterie formere seg til en milliard i løpet av bare fem timer, forklarer Tangstad.