MANDAL: — Vi mener det er viktig for sørlendingene å få oppleve andre kulturer enn den norske, mener 28 år gamle Diop. Å gjøre det over heftige rytmer fra medbrakte djembetrommer, syns han er ideelt.

— På den måten får man en fin anledning og en uformell arena for å snakke om kultur, mener han.

Hver første onsdag i måneden holder de to karismatiske senegaleserne kurs på afrikanske trommer i Gamle Postgården. Mens regnet sildrer ned over torvet, høres trommene lang vei ut i Mandals gågate.

— Det er ikke første gang vi har slike kurs i Mandal. Målet er å skape et flerkulturelt musikkliv i Mandal. Selv om det er litt tynt med deltakere i dag, har de vært veldig bra tidligere i høst, forteller Guro Wendelbo i Mandal Musikkråd. Sammen med Flyktningekontoret er det musikkrådet som arrangerer trommekurset.

— Den første onsdagen var vi 20 deltakere, mens vi forrige gang var åtte. Kanskje det er været som holder folk hjemme i kveld, undrer Wendelbo, mens hun kikker ut av vinduet. Ved siden av henne sitter Leif Preben Bessesen. Han hadde lyst til å ta opp igjen gamle trommekunster.

-Det er et veldig instinktivt instrument, og veldig artig å spille med, mener han. Den andre deltakeren denne kvelden, foruten kursholdere og arrangør, var enda mer entusiastisk.

-Dette er noe alle kan klare. Her trenger man ikke spille noen form for melodi. Kan man klare den enkleste rytme, har man et utgangspunkt for å være med, mener Safira Hasson. Hun er egentlig fra Tinn i Telemark, men studerer i Kristiansand hvor hun også deltar på tilsvarende trommekurs.

Etter en liten prat klarer ikke deltakerne vente lenger. Rytmene går, mens Joe Crampah holder sin egen danseoppvisning i inngangspartiet til postgården. En varm velkomst til alle som har lyst til å være med.

jan.erik.stiland@fvn.no