Forberedelser:

  • Mange butikker selger ribbe med ferdig rutet svor. Men det er ingen kunst å gjøre det selv. Bruk skarp kniv, kutt litt ned i fettet under svoren. Rutene kan være rundt 1 cm i kvadrat.

  • Gni ribba inn med salt og pepper. Til 2 kilo beregner du ca. 3 ts salt og 2 ts pepper. Få krydderet godt ned mellom svor og ben. Sett bort ribba et par dager, kaldt og pakket inn med aluminiumsfolie.

Stekingen:

  • Forvarm ovnen til 230 grader.

  • Legg ribba i langpanne med svoren opp. Legg en asjett under, slik at ribba er litt høyere på midten. Slå 2 dl vann i langpanna. Dekk ribba med aluminiumsfolie og sett langpanna midt i ovnen i ca. 45 minutter.

  • Ta ut ribba og fjern folien, men la asjetten ligge. Samtidig senker du temperaturen til 200 grader. Forsett stekingen midt i ovnen. Tynnribbe trenger 1 — 1 1/2 time, familieribbe må ha 2 - 2/1 time. Ferdig!

  • La ribba hvile ca. 20 minutter før servering

Hvis krise:

  • Dersom du ikke er fornøyd med svoren, kan du prøve følgende helt mot slutten: Sett panna høyt i ovnen og øk temperaturen til 250 grader, eller sett på grillelementet, dersom ovnen har det. Følg med hele tiden – det er fort gjort å svi svoren. Mini-tips: Dersom deler av ribba har fått sprø svor, kan disse delene dekkes med folie i innspurten.

Tilbehør:

  • Medisterkaker, julepølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribba de siste 20 minuttene.

  • Poteter, stekesjy eller saus, samt surkål og/eller rødkål hører med.

For den makelige:

Det er fult mulig å steke ribba ferdig lille julaften. Kutt opp i serveringsstykker etter at ribba er avkjølt. Så varmer du opp stykkene på ca. 200 grader i en halvtimes tid før dere går til bords julaften.