KRISTIANSAND/OSLO: Politikernes forslag om å korte ned på skjenketidene ved byens utesteder vekker sterke reaksjoner hos fvn.nos lesere. Nå reagerer også stortingspolitiker Peter S. Gitmark.

— Dette er et utrolig dårlig forslag. Hvis vi politiere skal bekjempe vold må vi gjøre det helt motsatte. Utesteden burde ha muligheten til å selv bestemme når de skal stenge, skriver Høyre-polikikeren i fvn.nos debatt.

Gitmark mener at dersom utestedene selv får bestemme, vil det bety at flere stenger kranene - og dørene - seinere. Og det vil igjen medføre at mer av det totale alkoholkonsumet skjer på utestedene.

— Dersom de stenger når de vil, klokken fire, fem eller kanskje seks, vil folk dra hjem til forskjellige tider. Ikke bare mellom klokken to og tre om natten, mener Gitmark.

Etterlyser synlig politi Forslaget om å tvinge utestedene til å stenge rett rundt midnatt er kun moralistisk retorikk, og ikke et virkemiddel for å begrense verken volden eller alkoholkonsumet, skriver politikeren.

Han etterlyser mer synlig politi som slår knallgardt ned på alt tilløp til vold.

— Skjenkekontrollen har også en sentral oppgave. Det burde være lettere å starte nye utesteder, men samtidig lettere å miste bevillingen dersom man for eksempel skjenker til mindreårige eller sterkt berusede personer.

Hva mener du? Skriv din mening nederst i saken. NB! Husk fullt navn.

Flertall for tidligere stengetid

SV, Venstre, Ap og KrF har flertall med to stemmer i bystyret. I alle disse partiene er man klare til å stenge kranene tidligere hvis det kan være med og redusere volden.

Den begynte å øke samtidig med at Kristiansand innførte landets mest liberale skjenkebestemmelser i desember 1998. Nesten doblet

Siden da har skjenkingen pågått til 03 om natten, og antall skjenkesteder har økt fra 50 til 93. — Antall skjenkesteder kan vi ikke gjøre noe med før neste bevillingsrunde neste år. Men skjenketidene kan vi endre nå. KrF er rede til det. Skjenkestopp fra ett er nærliggende, siden det er lovens normaltid, sier KrFs gruppeleder Anne Ma Timenes og legger til:

— Samtidig må vi drøfte virkemidler med politi, bransje og kommune, for å få bukt med volden.

Den diskusjonen starter mandag klokka ti. Da møtes politiet, restaurantbransje og kommunale fagfolk på ordfører Skislands kontor. Han ønsker redusert skjenketid for å få bukt med volden, og det vil utelivsbransjen advare mot.

Men i bystyret har ordførerens ønske om innstramming støtte fra et flertall, viser en ringerunde:

— I SV har vi snakket om innstramming i skjenketiden en stund. Vi mener den gamle praksisen med et tak på antall skjenkesteder må innføres igjen, sier SVs gruppeleder Harald Hageland.

— Vi har vært mot de åpne kraners politikk, derfor er vi selvsagt med på å få tilbake den gamle ordningen, sier Venstres Dag Vige.

Klar til å endre.

Det var Arbeiderpartiet som i sin tid snudde fra streng til liberal politikk og skapte flertall for dagens skjenkebestemmelser. Nå er nestleder i gruppa Terje Næss klar til å endre politikk:

  • Vi har ikke diskutert dette internt nå, men Aps tradisjon er ikke å støtte en mest mulig liberal alkoholpolitikk. Er kortere skjenketid viktig for å få ned volden, må vi være villige til det. Men å snakke klokkeslett er altfor tidlig.