KRISTIANSAND/OSLO: Professor Ernst Ferdinand Lochmann (1820 — 91), som hadde praksisperiode som lege i Kristiansand på midten av 1800-tallet, er pekt ut som modell for dr. Tomas Stockmann i det kjente Ibsendramaet " En folkefiende".

Muligheten for at rollefiguren Stockmann var bygget over en virkelig person, drøftes i en artikkel i siste nummer av Tidsskrift for Den norske lægeforening.

" En av Ibsens leger rager over dem alle, nemlig selve folkefienden, dr. Tomas Stockmann. De to etternavnene er besnærende like. Dr. Lochmann fikk sitt navn fra faren som kom fra Leipzig, mens Stockmann fikk sitt navn etter Stockmannsgården, dikterens barndomshjem i Skien, " skriver artikkelforfatteren.

Lochmann kom til Kristiansand som militærlege i 1845. Han var medlem av "Sundhetskommisjonen" og fast kommunestyremedlem frem til han flyttet til Oslo i 1865.

Det er likevel lite sannsynlig at en lege var hovedmodell for dr. Stockmann, mener man. De viktigste personlige modellene var trolig Bjørnstjerne Bjørnson, Jonas Lie og Ibsen selv.

I jubileumsåret 2006, hundre år etter Henrik Ibsens (1828 - 1906) død, spilles hans verker hver uke på mer enn 130 scener. Ibsen regnes som verdens fremste dramatiker, nest etter Shakespeare.