KRISTIANSAND: Det viser Fædrelandsvennens gjennomgang av de fem kampsakene som den ferske ordføreren lanserte i forbindelse med forrige nyttårsskifte. LEVEKÅR:

Bedrede levekår skulle være et hovedprosjekt i 2004. Ordføreren ville bryte den onde sirkelen med en økende andel vanskeligstilte i Kristiansand.Dette har skjedd:Antall sosialklienter har økt fra 1088 ved 2004s begynnelse til 1306 ved årets utgang, selv om sosialetaten er omorganisert og et hovedmål har vært å redusere antall klienter.Sosialhjelpssatsene er redusert for enslig ungdom. Kontantsstøtte er regnet inn som inntekt for sosialklienter med små barn, noe som reduserer sosialstøtten ytterligere. Til sammen er innsparingen på åtte millioner kroner.Timeprisen for hjemmehjelp er økt. Til sammen krever kommunen inn 1,8 millioner kroner ekstra fra hjelpetrengede.Politiets ressurser er fortsatt for små, til tross for at ordføreren kjemper for å få ekstra storbymidler. Ungdomsgjenger preger bybildet og volden øker. Kristiansand har fått fokus som voldsby.Kristiansandskolen har problemer med å integrere elevene i den daglige undervisning. Antall elever som får spesialtiltak fra PP-tjenesten, økte fra 1462 til 1517 i løpet av 2004.Arbeidet med nytt fengsel på Sørlandet står i stampe, selv om ordføreren har sagt at nytt fengsel er viktig for å få til gode forebyggende aktiviteter for fangene.Boligprisene økte med 14 prosent i Kristiansand i 2004, selv om ordføreren har gjort det til en kampsak å få til et mer balansert boligmarked. UNGDOM:

Skisland sa at en hovedsak for ham var å bedre samarbeide mellom ulike offentlige instanser slik at færre ungdom dropper videregående skole og kommer inn i en negativ spiral:Dette har skjedd:225 elever droppet ut av videregående skole ved nyttårstider i fjor. I år er tallet nede i 150.Det er møter hver andre uke mellom kommunens UngEtat og oppfølgningstjenesten for elever i videregående skole. Et mye tettere samarbeid mellom grunnskole og videregående skole er på trappene.For ett år siden var 822 under 25 år registrert hos Aetat i Kristiansand. Nå er tallet økt til 922.For ett år siden var det 313 under 25 år som fikk sosialhjelp. Nå er tallet økt til 328. NYTT STADION:

Skisland sa at han håpet å ha ferdig alle vedtak og planer i 2004, så bygging kunne starte i 2005.Dette har skjedd:Ikke en eneste reguleringsplan er vedtatt, det strides fremdeles om hvor stadion skal ligge. Fylkeskommunen og foreldre ønsker ikke stadion ved Wilds Minne skole, mens politikerne i Kristiansand vil ha stadion her og har bevilget penger. NÆRINGSLIVET:

Skisland sa at bedre næringspolitikk var en hovedsatsing. Han håpet å kunne starte en av landets første servicebutikker for næringslivet i forbindelse med etableringer.Dette har skjedd:Servicebutikken åpnet i fjor vår. SAMFERDSEL:

Skisland sa at han håpet å få inn de store veiprosjektene rundt Kristiansand i Nasjonal transportplan så de kan bli finansiert og satt i gang:Dette har skjedd:Stortinget vedtok uforpliktende formuleringer om utbyggingen av ny E 39 og ny Vågsbygdvei til tre milliarder kroner på vestsiden av byen i vår. Ingen reguleringsplaner eller finansieringsløsning er vedtatt lokalt og staten har ikke sagt noe eksakt om byggestart.Ny E 18 Grimstad-Kristiansand er vedtatt, inkludert firefelts vei fra Timenes til Varoddbroa. Ferdigstilles i 2009. FOLKEHELSE:

Skisland lanserte folkehelse som et hovedsatsingområde.Dette har skjedd:Flere skoler fokuserer mer på fysisk fostring enn før. Det har vært avholdt folkehelseuke. Kristiansand forsøker å få status som nasjonal sykkelby.