– I år er det så tett at jeg ikke ville stole på målingene hvis de ikke gir tre-fire mandaters sikkerhet til en av sidene, sier valgforsker Frank Aarebrot til NTB.

Hvis begge målingene i NRK og TV2 peker i samme retning og har et mandatoverskudd på tre-fire, vil han føle seg temmelig sikker på at målingen er rett.

– Men vi kan også få to målinger som spriker med hensyn til regjeringsspørsmålet. Dessuten kan Kystpartiet, som er geografisk konsentrert i Nordland og Troms komme til å være en usikkerhetsfaktor i målingene. Vi vet ikke om partiet kommer inn på Stortinget i det hele tatt, eller om de bli på vippen, framholder Aarebrot.

Han håper for valgdagsmålingenes skyld at de vil peke i samme retning når de offentliggjøres klokka 20 mandag kveld.

Bommet på Venstre

Og valgdagsmålinger har bommet tidligere. I 2001 viste målingen at Venstre ville få en oppslutning på godt over 4 prosent, mens det endelige resultatet ble 3,9 og under sperregrensen, forteller professor i statsvitenskap Hanne Marthe Narud ved Universitetet i Oslo.

– Valgdagsmålingene viser tendensen når det gjelder partienes oppslutning, men jeg tror vi må vente på selve valgresultatet for å få avklart regjeringsspørsmålet denne gangen. Småpartiene kan jo komme til å bestemme balansen, og her er det vanskeligere for målingene å gi et klart resultat, sier hun.

Metoder

Begge de to TV-kanalene benytter seg ifølge Aarebrot av målinger som utføres etter noenlunde de samme metodene. Det er Markeds— og Mediainstituttet som utfører målingen for NRK og Dagbladets nettutgave, mens Gallup foretar målingen for TV 2. Byråene forhåndsavtaler med velgere som har vært intervjuet i en meningsmåling tidligere, og ringer dem opp etter avtale etter at de har stemt mellom klokka 15 og 1930. – Vi har gjort avtale med mellom 4.000 og 5.000 velgere som forventer seg telefon fra oss i dag, opplyser statsviter Håkon Kavli i MMI til NTB.

Han opplyser at MMI-målingen bommet med 0,4 prosentpoeng per parti ved valget i 2001. – Tidligere har målingene vært veldig pålitelige, men i år kan det bli så jevnt at det ikke er sikkert valgdagsmålingen heller kan gi noen svar i regjeringsspørsmålet. Men et utfall vil vi få. Det gjenstår å se om forskjellen mellom blokkene blir stor nok, sier Kavli.

Spesielle utfordringer i år kan også være at geografisk begrensede småpartier som RV og Kystpartiet kan komme på vippen. Det er naturlig nok vanskeligere å fange opp velgere fra disse småpartiene i en landsdekkende måling.

– Men generelt vil jeg si at det egentlig er ganske utrolig hvor nærme det går an å komme i en valgdagsmåling. Det er nesten tallmagi, sier Kavli.