OSLO: Partiledelsen vil ikke kommentere påstandene.Alvheim sier i boka at Søviknes-saken er noe av det han ser tilbake på med minst glede i sitt liv som politiker.

Ifølge Alvheim fikk partiledelsen vite tidlig om hva som var skjedd da daværende politisk nestformann Terje Søviknes innrømmet å ha hatt et seksuell omgang med en ung jente på et landsmøte i Fremskrittspartiets Ungdom.

– Det var så tidlig at vi kunne ha hindret at Søviknes ble nominert på stortingsvalglista i Hordaland. Jeg mente det burde vært gjort noe, men partiets øverste ledelse ville ikke høre på meg. Vi hadde flere tøffe diskusjoner om dette, men uheldigvis ville ikke den øverste ledelsen gjøre noe med saken før den sprakk og ble en mediebombe, sier Alvheim i boka.

Urettferdig

Når han i ettertid ble anklaget for ikke å ha sagt fra i tide, opplevde han dette som sterkt urettferdig.

– Jeg satt ikke i ledelsen av partiet og derfor kunne jeg ikke si at jeg hadde øvet påtrykk for at ledelsen skulle gripe fatt i saken, sier han.

Han mener også at partiledelsen burde forhindret at Siv Jensen og Terje Søviknes deltok i et TV-program der de begge snakket usant om de faktiske forholdene. Ifølge Alvheim gjorde ikke partiledelsen noe for å forhindre at Søviknes og Jensen havnet i en slik situasjon.

– Tvert imot anbefalte partiledelsen de to å møte opp til det jeg vil karakterisere som et av de pinligste politiske programmer norsk fjernsyn noen gang har sendt, sier Alvheim.

I dag mener at likevel at denne saken ikke hefter ved partiets kommende leder Siv Jensen.

– Ingen kommentar

Verken generalsekretær Geir Mo, som var til stede ved lanseringe av boka fredag, eller Frp-formann Carl I. Hagen ønsker å si noe om det Alvheim skriver i boka.

– Jeg ønsker ikke å kommentere innholdet, sier Hagen til NTB.

– Men du beskyldes for å lyve?

– Som sagt, jeg ønsker ikke å kommentere innholdet i boka, gjentar Hagen.

Geir Mo sier Alvheims opplysninger står helt og holdent for hans regning.

– Dette er en bok som han har skrevet og meget vel står inne for selv. Jeg har ikke noe behov for å kommentere den, sier Mo.

Det har foreløpig ikke lyktes NTB å få tak i Siv Jensen.

Fra fattigdom til makt

Biografien, som er ført i pennen av Arvid Møller, tar for seg John Alvheims liv fra den fattigslige oppveksten på Øygarden i Hordaland til hans posisjon som den mektigste helsepolitikeren i kongeriket.

Selv trekker Alveheim fram to hendelser fra sin tid på Stortinget: Sin kamp for metadonbruk for sprøytenarkomane og Tore Tønnes død.

Han mener at sentrale politikere og deler av mediene var den indirekte årsaken til at daværende helseminister Tore Tønne (Ap) tok sitt eget liv.

– Tore Tønne var en hedersmann av de sjeldne. Han greide man å ta livet av på relativt kort tid. Det har brent seg fast i sjelen min, sier Alvheim.

Stridighetene i Frp får også sin plass. Alvheim, som er en varm beundrer at partiformann Carl I. Hagen kommer likevel med forsiktig kritikk av sjefen.

– Han er ingen menneskekjenner. Mange av de problemene partiet har hatt, kunne vært unngått dersom Hagen ikke hadde latt seg imponere av enkeltpersoners talegaver. Han er rett og slett for godtroende, sier Alvheim. (©NTB)