JENS STOLTENBERG:

— Den lille tiden jeg har til å forberede meg på, bruker jeg til å lese papirer og tenke gjennom argumenter. Det er den måten som virker best for meg, sier Stoltenberg til Fædrelandsvennen.

Når han går gjennom duellen på forhånd, legger han spesielt stor vekt på å få fram poengene sine i kortform, såkalte punch lines.

  • Jeg prøver å forberede meg på presentere budskapet i korte og tydelige setninger. Det er den store utfordringen. Vi har ikke tid til lange redegjørelser.

— Pugger du korte setninger med gode poeng på forhånd?

— Nei, det klarer jeg ikke. Det blir dessuten for kunstig for min del.

Ap-lederen gjennomfører et hektisk valgkampprogram helt fram til selve duellen. Og bruker de ledige stundene innimellom andre valgopptredener andre steder i landet til å forberede seg til duellen med Bondevik.

  • Har du en som ligner på Bondevik du kan øve deg på?

— Nei, jeg har ingen sånn lookalike. Men det er klart at jeg diskuterer viktige poeng med rådgiverne mine. Og det viktigste er jo at jeg har vært i en del debatter fra før, også med Bondevik, så det er nok den beste forberedelsen.

Mange idrettsfolk og andre som opptrer foran store folkemengder har faste ritualer de må gjennomføre før de går på scenen. Det har ikke Stoltenberg.

— Det varierer litt fra gang til gang hva jeg gjør før slike dueller, om jeg hviler eller spiser, for eksempel. Men før debatten i Kristiansand skal jeg bruke flyturen ned til å slappe av litt.

— Hvilken sak håper du å få hovedfokus på i duellen?

— At vi skal bruke penger på å ruste opp eldreomsorgen og skolen i stedet for skattelettelser til dem som har mest fra før.

KJELL MAGNE BONDEVIK:

— Den siste timen før debatten slapper jeg av på hotellet og legger med nedpå litt. Det er veldig viktig å være uthvilt før duellen, selv om det er grader av uthvilthet i valgkampen, sier statsministeren til Fædrelandsvennen.

Men selv om han får noen minutter på ryggen like før debatten, har han brukt mye tid de siste dagene på å forberede seg.

— På tirsdagens møte med staben gikk vi gjennom hvilke tema jeg burde ta opp i åpningsinnlegget og sluttinnlegget. På bakgrunn av det møtet har jeg fått et utkast som jeg selv sluttfører, så jeg føler det er mitt dokument. På flyet ned til Kristiansand legger jeg så siste hånd på papiret, sier Bondevik.

Et annet viktig poeng på tirsdagens stabsmøte var å forberede seg på angrep fra Stoltenberg.

— Vi prøvde å tenke gjennom hva jeg skal svare på overraskelser han måtte komme med.

I tillegg legger Bondevik stor vekt på å være trygg på fakta. Derfor blir det også mye lesing av dokumenter før duellen.

— Da bruker jeg alle smutthull av tid på vei til og fra andre møter eller hjemme i stua om kveldene. Jeg må kjenne meg hjemme i stoffet, uten at publikum skal bombarderes med fakta.

  • Er du nervøs før en slik duell?

— Ja, spent - på en glidende overgang mot nervøs. For det står så mye på spill både for KrF og regjeringen.

Bondevik legger ikke skjul på at det aller viktigste i dagens duell blir å unngå tabber.

— En kan tape veldig mye som er vanskelig å ta igjen på store tabber. Så det er punkt én. Men samtidig må det scores for å vinne.

— På hvilke områder satser du på å score mot Stoltenberg?

— Nei, det skal han ikke få gleden av å lese i avisen.