KRISTIANSAND: — Helt nødvendig, mener leder av byutviklingsstyret, Hans Otto Lund (H).

Han viser til at flere store interessenter har etablert seg i andre kommuner fordi reguleringsforholdene har vært uavklart i Sørlandsparken.

Stoa-boost

— Domus-lageret gikk til Arendal. I det hele tatt har Stoa fått en boost mens vi har vært svært så lovtro, sier Lund.

Han mener Sørlandsparken nå blir en motor for hele landsdelen. Og det skal i alle fall ikke stå på plassmangel når nye bedrifter vurderer å flytte til Sørlandsparken.

For med bystyrets reguleringsplan i går kveld er det gitt grønt lys for en kjempeutbygging i Sørlandsparken: I dag utgjør bygningsmassen 260.000 kvadratmeter. Dette kan nå økes til 700.000 kvadratmeter.

— Dette må ses i et utbyggingsperspektiv over 20 år. Og økningen er ikke så enorm som den høres ut til. Kommer IKEA, ryker 100.000 kvadratmeter med en gang, sier Lund.

Saken har gått fram og tilbake mellom ulike offentlige instanser i flere år, og Lund la ikke skjul på at han var svært lettet over at kommunen nå har fullført behandlingen.

— Nå må vi ta bølgen, sier han til Fædrelandsvennen.

Den blir ikke SV og Venstre med på.

- Skader Kvadraturen

— Vi er svært skeptiske til en så stor utvidelse, sa Dag Vige (V) i bystyret.

Han var særlig negativ til at det åpnes for mer detaljhandel i Sørlandsparken.

— Slik handel bør knyttes til steder der det bor folk. Og en slik utvidelse i Sørlandsparken vil svekke handelen i Kvadraturen, sa Vige.

Han fikk følge av SV og Torbjørn Urfjell.

— Dette er problematisk i forhold til fordelingen av detaljhandelen mellom de ulike bydelene, Kvadraturen og Sørlandsparken. Sørlandsparken var opprinnelig for lett industri og ikke for bæreposehandel, sa Urfjell og mente det ikke burde åpnes for detaljhandel langs Barstølveien.

Demokratenes Olaf Messel var på si side ikke overrasket over det han kalte venstresidens motstand og reguleringsiver.

— Venstre og Dag Vige er jo imot alle store selskaper som skal tjene penger. Det har vi sett på Lumber, sa Messel med henvisning til Viges motstand mot kjøpmannen Pål Lidis utvidelse av Price Club i Vågsbygd.

Vidar.udjus@fedrelandsvennen.no