BIRKENES: — Jo da, her borte i kroken går det an å få kontakt. Om jeg legger telefonen på en spesiell plass på salongbordet, kan jeg ta imot beskjeder såpass at jeg kan få ringt tilbake, sier Reidun Stoveland.

Hun og ektemann Kjell Eirik bor omtrent så midt i Birkenes som det går an å komme geografisk, et par kilometer nord for Senumstad. Men mobildekningen er likevel et sorgens kapitel.

— Svært ofte skjer det også noe med ISDN-telefonen vår. Den er spesielt sårbar i tordenvær, sier hun.

Familien Stoveland har ennå en såkalt NMT-telefon.

— Det er en svær kladas montert i bilen. Og den kan vi faktisk ringe med, forteller hun.

Hyttefolkene i området har en plass de kaller «telefonknatten». Der kan de få kontakt med omverdenen når forholdene vil det slik.

— Det er forresten stor forskjell på mobiltelefoner. Her i hjemmet er det bare min som vil virke, og den er helt ny. En skikkelig «bestemortelefon» uten bilder og andre fiksfakserier, smiler Reidun.

Når ektemannen er på hogst, er det sikringsradioen som gjelder. Mobil kan du bare glemme. På det siste kommunestyremøtet tok Kjell Eirik Stoveland opp nettopp problemene med mobildekningen i kommunen. Og ordfører Harald Vestøl lovet å se nærmere på saken. Hvordan det har gått, vet vi egentlig ikke. Vi fikk nemlig ikke tak i ham i går. På mobiltelefonen.

Dekningsdirektøren i Telenor Mobil, Bjørn Amundsen, klarte vi imidlertid å oppspore. På en skurrete linje fra Asia. Og han forteller om en lunsj i sommer der han diskuterte saken med en eller annen fra Birkenes kommune.

— Da diskuterte vi særlig den delen av kommunen som strekker seg langs riksveg 41 fra Birkeland til Herefoss. Meningen er å få en basestasjon på Senumstad inn på utbyggingsprogrammet for de to neste årene. En slik stasjon trenger strøm og samband. Vi har planlagt en plassering på en TV-omformer. Kostnadene kan kanskje bli noe under en halv million, men det er svært usikkert, sier han.