LYNGDAL: — Da vi skulle vedta bygging av kulturhuset hadde vi et tak på 50 millioner kroner. Det er slett ikke sikkert det hadde vært så stor stemning for å bygge kulturhuset om vi den gang hadde visst at prislappen ville bli over 60 millioner kroner, sier Lyngdal-ordfører Hans Fredrik Grøvan til Radio Lyngdal.

Kommunestyrepolitikerne ble torsdag kveld oppdatert av plan- og byggekomiteen på byggeregnskapet for kulturhuset, som ble åpnet med pomp og prakt av kulturminister Valgerd Svarstad Haugland i mai.

I slutten av mai skrev Fædrelandsvennen at kulturhuset ble minst 8,7 millioner kroner dyrere enn først antatt. Ved nærmere gjennomgang av regnskapet, viser det seg nå at summen minst er på 11 millioner kroner. Og overskridelsene kan bli enda større. Fortsatt er tilleggsregninger på til sammen tre-fire millioner kroner ikke akseptert.

Bakgrunnen for at rammene ble overskredet, var at ekspertene glemte en rekke vinduer, dører og betong til grunnmuren da de på forhånd skulle beregne bygget. Da bygget sto ferdig, viste det seg at konsulentene hadde glemt 479 ulike elementer. Blant annet ble elektrikerarbeidet hele 70 prosent dyrere enn først beregnet.

— Selvfølgelig er dette tungt å forholde seg til. Nå skal plan- og byggekomiteen redegjøre nærmere for hva som ble gjort feil, sier ordføreren til nærradioen.

Grøvan har tidligere uttalt at konsulentene har gjort en altfor dårlig jobb når det kommer inn så mange som 479 avviksmeldinger.

Kommunen får 6,5 millioner kroner tilbakebetalt i momsrefusjon, noe som gjør byggeregnskapet litt bedre.

tom.arild.stole@fedrelandsvennen.no