OSLO: Tanken om en regjering av Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti synes å ha fått vind i seilene de siste dagene. Lederne i Venstre og KrF har begge pekt på Høyres leder Erna Solberg som en aktuell statsministerkandidat. Samtidig klager Frp-leder Siv Jensen over manglende oppmerksomhet fra Høyre.

Selv har Solberg konsekvent nektet å si hva hun foretrekker. Målingen som Aftenposten presenterer i dag, får henne ikke på glid.

— Poenget er å skaffe landet en borgerlig regjering. Jeg er opptatt av å få gjennomslag for politikken vår. Velgerne bestemmer utgangspunktet for hvordan Høyre søker å få gjennomslag. Vi vil snakke med alle etter valget, sier Solberg til Aftenposten, og tilføyer:

— Ingen lurer meg utpå!

I går ble hun avbildet i VG med Venstre-leder Lars Sponheim og KrF-leder Dagfinn Høybråten, som deres statsministerkandidat.

— Jeg ville vært helt paranoid hvis jeg ikke stilte opp på bildet med KrF og Venstre, sier Solberg.

— Vil du også la deg avbilde med Siv Jensen?

— Det er ikke noe problem. Men Siv har ikke nevnt meg som statsministerkandidat.

Regjeringssugne

Aftenposten gjenga for et par uker siden en annen måling, der hele 77 prosent av Høyres velgere, helt generelt, kunne akseptere et regjeringssamarbeid med Frp. Dagens tall kan tyde på at stemningen har dreid, selv om spørsmålet er annerledes formulert. Bare 48 prosent sier at de ønsker en regjering som inneholder både Høyre og Frp. Desidert mest populært er tanken på en trepartiregjering med V og KrF, som får oppslutning fra hver tredje velger.

— Høyre-velgerne er ganske innstilt på å komme i regjering. De har vært i opposisjon i fire år og er sugne på å få gjennomføre egen politikk, kommenterer professor Hanne Marthe Narud.

Hun mener at denne regjeringslysten også forklarer hvorfor 15 prosent av partiets velgere foretrekker en firepartiregjering – et alternativ som i dag virker fullstendig urealistisk. Hver fjerde Høyre-velger ønsker helst en regjering av Høyre og Frp.

— Målingen viser nok en gang at Høyre er delt i dette spørsmålet, med en overvekt mot sentrum, sier Narud.

— Kan resultatet være påvirket av Høyres fremgang på flere målinger, samtidig som Frp går tilbake?

— Det kan være holdningene gjenspeiler bevegelser mellom partiene, svarer Narud.