VIDEO: se møtet mellom ordføreren og bloggeren

Les også:

— Kom så fort du kan

KRISTIANSAND: André Løyning, som fører bloggen "Endelig mandag" i pennen på fvn.no, skrev mandag et åpent brev til Trondheims ordfører.

I brevet bekjenner André åpent og ærlig at han er i betagelsesrus over byens studentliv og de smellvakre trondhjemspian etter en langhelg i barteby.

— Kom så fort du kan, og jeg garanterer deg kjæreste. Blant 15.000 flotte studiner er det jo nødt til å si "bang", svarte ordfører i Trondheim, Rita Ottervik.

Kristiansanderen André sto nærmest med neven ned i en bunke flyttemeldinger på postkontoret da fvn.no tok ansvar, og ordnet et møte med Kristiansands egen ordfører, Per Sigurd Sørensen. Slik gikk det:

- Vi har de fineste damene

Som en trygg hyrde loser ordføreren den villfarne bloggeren inn på sitt eget kontor onsdag morgen. André stiller med Motorpsycho-skjorte og skarpe spørsmål.

Men Sørensen byr på fruktfat, god sofa og lune glis. Det funker som ei kule.

Snart er de to i munter passiar om alt fra byggingen av Kilden til folkelivet i Markens, gullkantede fremtidsutsikter i "noen av verdens mest spennende bedrifter", og sol, sjø og sommer på Sørlandet. For det har ikke trønderne, ikke sånn som her.

— Det er jo forferdelig hvis en må forklare til deg, som er herfra, hvorfor du bør bli boende, ler ordføreren. Men han skjønner at det er lett å bli blendet av Trondheims kjærestegaranti, lovnader om fest hele året og konsert-eldorado:

— Men av og til ser man ikke skogen for bare trær. Det er lett å miste perspektivet på alt det fine denne byen har - damer og ...

André humrer med. Han er jo egentlig så enig.

Public Enemy

Sørensen rister så et velkjent, men dristig sparess ut av ermet: Ufarliggjøring. Ordføreren flytter stilsikkert hele scenariet opp til Trøndelag igjen.

— Trondheim er jo kjent for å være en fantastisk studentby, og den rangen kommer aldri noen til å ta fram dem. Jeg var på konsert der oppe i fjor med.... hva het de... Public Enemy? Hørt om de?

Sørensen får et nikk fra André.

— Oi oi, for en konsert. Jeg kunne jo vært far til alle de som var der, og det var et sijow av en annen verden, så jeg skjønner jo at slike ting trekker...

André gliser og er igjen så hjertens enig, men føler at han må trekke ordføreren tilbake til vitneboksen:

  • Studentlivet i Trondheim er jo så synlig i byen. Er det lov å håpe at det samme vil skje i Kristiansand, nå som vi har fått universitet og alt?

— Ja, nå jobber vi jo med akkurat det i et eget prosjekt, studentene må oppleve at også sentrum og kvadraturen skal bli et attraktivt sted å være, forklarer ordføreren.

LUN STEMNING: André lytter til ordfører Sørensen. FOTO: AMUND HESTSVEEN

Storbyens kvaliteter

Sørensen forsikrer André om at han vil jobbe for å gjøre Kristiansand til en attraktiv studentby.

— Vi har jo alt det Trondheim har, bare i mindre målestokk. De har 30.000 studenter, vi har en femtedel, men vi har jo et yrende uteliv, Quartfestivalen, bystranda, naturopplevelser og fjell og snø og ski bare halvannen time unna.

Sørensen høres ut som en turistbrosjyre, og en veldig, veldig bra en også.

— La folk komme og se hva vi har å tilby på Sørlandet. Vi har verdens mest spennende næringsliv. Vi har hele spekteret av fritidsaktiviteter folk etterlyser, kort sagt: Vi er en liten by med storbykvaliteter, sier ordføreren.

Han gjentar løftene om å gjøre noe for studentene i byen, og understreker at det er viktig å bygge flere studentboliger.

Vasser i damer

Så blir ordføreren klar over at han har snakket som en politiker et par minutter. Han fester blikket og slår poengterende mot kneet med flat hånd:

— Men at vi her på Sørlandet har alt du trenger ... fint vær, sommervarme, damer og kjærester i hopetall - du finner ikke noen flottere enn de vi har her, sier Sørensen. Det gnistrer i blikket hans så Terje Vigens blikk ville lignet en lommelykt på tomt batteri:

— Når du går og vasser i alle disse fine damene hele livet, blir man kanskje litt blind. Men: De er her, sier han med ettertrykk.

Stillhet på kontoret.

Breisia fra ordfører Sørensen er nå avfyrt, og det ligger en knockout i lufta.

André stryker seg over buksebeinet, som om han børster av seg kjetterstøv og trøndersodd:

— Det er viktig at vi skryter av oss sjøl og byen vår, ja.

Ordfører Sørensen holder gliset profesjonelt. Men vi aner en liten seierskniks inni øyet der en plass. Han kan dette, og det er derfor han er ordfører, og ikke vi.

Postludium

Vi takker for oss, og trasker ut over Torvet i Kristiansand. Passerer domkjerka på snei og tusler bort på Andrés favoritt-kafé: Drømmeplassen. Vi tenker vårt. Drømmeplassen må jo være den bløde kyststribe.

— Hva skjedde egentlig der inne? spør vi forsiktig.

André er blid som den heite sola over bystranda på en smeigedag i juli:

— Han sier jo positive ting om byen min som jeg har glemt å tenke litt over. Så sier han jo at vi skal jobbe for å få et mer pulserende og aktivt studentmiljø her i byen. Og det er jo positivt, smiler han.

— Så da flytter du ikke til Trondheim, da?

André tenker, super litt kaffe og stirrer ut vinduet, så sier han med ett:

— Du, fortalte jeg at vi dro en torsk gjennom hybelvinduet på vorspiel der oppe i Trondheim, eller?

ETTERTANKE: André grubler over valgets kvaler etter et overbevisende møte med ordfører Sørensen. FOTO: Amund Hestsveen

Les Andrés blogg, "Endelig mandag"