KRISTIANSAND: — Sørlandet blir i så fall første landsdel uten operativ militær kommando, sier major Even Sandland i Agder Heimvernsdistrikt 07. Hvis Stortinget følger forslaget 17. juni, står Sørlandet ribbet for militær ledelse.

— Jeg slutter. Det er bombesikkert. Det er ikke aktuelt å fortsette med ledelsen så langt unna, sier telemontøren Øyvind Gustavsen (25) fra Tvedestrand, som var på øvelse denne uken.

Kun én grønn igjen

Det eneste militære nærværet vil da være våpenløse skoleelever på Luftforsvarets skolesenter på Kjevik, samt én mann i grønn uniform på Evjemoen som passer på skytefeltet.

De siste seks årene har Heimevernet - med sine 2400 frivillige og 26 ansatte - vært de eneste som har kunne forsvare Sørlandet med våpen i hånd.

Forsvarsdepartementets forslag innebærer at Heimevernet på Agder og i Rogaland formelt legges ned, men at en ny fellesstyrke gjenoppstår, med all ledelse i Vatneleiren i Stavanger.

- Ingen lekeklubb

— Vi er ikke en lekeklubb altså. Skal du få det til når det brenner på dass, betyr tillit, relasjoner og det å ha de rette folkene alt, sier tømreren Tor Aanensen (33) fra Kristiansand.

Ukjente ledere i Stavanger vil han ikke ofre seg for. Han vil legge kniv, automatvåpen, rekylfri kanon, feltvogn, Glock håndvåpen, ammunisjon, hjelm og utstyr fra seg hvis alt flyttes til Stavanger.

Det er nemlig ikke mange som har fått med seg at Heimevernet på Agder de siste årene har bygd opp en egen innsatsstyrke på 150 mann blant de 2400 vanlige frivillige. I januar var styrken klar, med to kamptropper, en jegertropp og en stabstropp klare til innsats, til så vel krig som innsats ved sivile kriser.

- Vi er klare

— Vi kan dekke alt fra sivil krise til krig, og er klare til innsats på 3-4 timer, sier troppssjef John Sigridnes.

I går fulgte vi han og rundt 15 mann fra den nye innsatsstyrken i nærkamptrening med ulike våpen. Snittalderen er langt over 30 år.

— Jeg stoler blindt på gutta på laget mitt, jeg ville aldri gå i krigen uten folk jeg kjenner godt, sier shippingmann Kjartan Gifford (41) fra Kristiansand.

Åtte av dem har svart belte. Mens en vanlig HV-soldat er en Ola nordmann, har innsatsstyrkene erfaring fra Kosovo og Afghanistan. De kan karate, ju jitsu og tae kwon do.

— De bringer med seg ro og ferdigheter. Jeg har aldri hatt så godt motiverte mannskaper, sier Sigridnes.

Styrken er ganske tungt oppsatt med skarpskyttere, rekylfrie kanoner, AG3 og 26 feltvogner med samband.

Mens en vanlig Heimevernssoldat trener fem dager i året, trener denne gjengen 20 til 25 dager i året.

Vil slåss for Heimevernet

Ap-politikere fra Agder entret i går Stortinget for å kjempe for Heimevernet.

— Å flytte ledelsen til Stavanger blir som å flytte Start-treneren til Stavanger. Det er helt håpløst, sier Freddy De Ruiter (Ap), stortingsrepresentant fra Aust-Agder.

I går hadde han med seg en delegasjon lokale Ap-politikere og HV-ansatte inn i møte med nestleder i forsvarskomiteen, Signe Øye (Ap).

— Vi vil at HV07 skal bestå på Kjevik. Tilstedeværelsen er viktig, sier Trond Blattmann, leder av Vest-Agder Ap.

Med folk fra Heimevernet i ryggen, la politikerne fram et eget regnskap der de hevder å vise at man likevel ikke sparer penger på å flytte ledelsen til Stavanger.

— Man opprettholder strukturen selv om man flytter ledelsen, og det er strukturen som koster penger, mener Børre Jakobsen, leder av befalets fellesorganisasjon i Kristiansand.

— Dette handler om det sivile militære samfunn, og i tillegg å opprettholde forsvarsviljen i en krisesituasjon. Den vil vi miste helt om det legges til Stavanger, mener Blattmann.

Deres sentralt valgte lover å ta saken videre.

— Jeg vil snakke med mine kolleger på Agder-benken og drøfte hva en kan gjøre videre. Jeg forventer også at forsvarskomiteen går grundig gjennom dette. Dette er en sak jeg regner med det er mulig å løse, sier De Ruiter.

Blattmann deltar også på vegne av Kristiansand kommune i en høring på Stortinget om denne saken mandag.