FLEKKEFJORD Tidligere i år måtte Knut Sand Bakken leke politi for en dag. Da han kom på jobb om morgenen hørte han raslelyder inne på kontoret. I ren refleks tok han tak i tyven og holdt henne fast til politiet kom — 40 minutter senere. Bakken ble ilagt en bot på 10.000 kroner for legemsfornærmelser og har nå akseptert og betalt boten.- Jeg vil være en ærlig og lydig borger, men jeg blir jo skremt og overrasket når slikt skjer. Det er mye rart i dette og det er en vanskelig situasjon. Hva skal en borger gjøre? - Uinteressert.

— Følelsen var hele tiden at politiet var ute etter meg. De var veldig nysgjerrige på blodflekkene på gulvet, men overhodet ikke interessert i bitemerkene og blodflekkene jeg hadde på armen. Legen skulle tas, ikke tyven. Det kalles å flytte fokus, sier Sand Bakken. Han reagerer på mangel på forklaringer fra politiets side og anklagene han har fått rettet mot seg. - Jeg har ikke påført noen skader. De som påstår det, må ville meg noe.Ordfører i Flekkefjord, Reidar Gausdal, forstår at boten kan føles urettferdig, men vil ikke ta noen i forsvar. - Jeg er redd for å uttale meg når jeg ikke vet alle detaljer i saken. Hadde jeg visst hvor hardt dette gikk for seg, hadde det vært noe helt annet, sier Gausdal. Hva ville du gjort dersom du hadde kommet over en tyv på kjøkkenet? - Holdt ham igjen. Tyven kan ikke bare få stikke av. Angrer.

I etterkant av saken uttalte Sand Bakken at han var for borgervern. Det angrer han på. - Det mente jeg ikke! Dette er ikke situasjoner som skjer hver dag. Utsagnet kom feil ut i kampens hete.Sand Bakken er lettet over at saken endelig er ute av verden, og har lagt saken død.- Gjør du det samme dersom det kommer en reprise av situasjonen?- Nei, det gjør jeg ikke. Jeg aner faktisk ikke hva jeg skal gjøre. Hjelpe til med å rydde ut av skapet, holde posen og by på kaffe, kanskje? Tekst: Ove Rønningsland