KRISTIANSAND: Tre menn på 17, 18 og 22 år fra Kristiansand er dømt til henholdsvis samfunnstraff i 50 dager, 30 dager og fengsel i 50 dager etter å ha bortført en 17-åring fra baksiden av Vågsbygd videregående skole i vår.

Stripset på hendene

Hendelsen skjedde om kvelden 3. april. De tre mennene tvang 17-åringen ned i bagasjerommet på en bil ved bruk av vold. Offeret ble stripset på hendene før han ble lagt i bilen. Gutten ble kjørt til Holskogen. Både her og i Vågsbygd ble han utsatt for gjentatte slag og spark mot hode og kroppen. Den dømte 17-åringen ødela også mobiltelefonen til offeret ved å kaste den i bakken. 22-åringen var påvirket av hasj under hendelsen.

Skyldte penger

Bakgrunnen for volden skal ha vært at 17-åringen sommeren i fjor lånte minst 5.000 kroner av en av de dømte. Han skal ikke ha betalt tilbake pengene, selv etter at pengeutlåneren flere ganger hadde forsøkt å få kontakt med ham. Dette innrømmet offeret i retten.

Forsøkte å rømme

3. april ringte offeret den dømte 18-åringen for å avtale kjøp av hasj. 18-åringen ringte 22-åringen og inviterte ham med på røyking.

Under møtet bak Vågsbygd videregående skole ble offeret konfrontert med pengene han skyldte. Stemningen ble amper og 17-åringen forsøkte å løpe vekk. Den siste dømte ble ringt og ankom i bil sammen med tre andre personer.

17-åringen ble tatt igjen, og ble sparket og slått, blant annet med en vedkubbe. Ingen forsøkte å stoppe volden, som minst to av de dømte skal ha vært med på. Så bestemte de seg for å gi 17-åringen en lærepenge. Han ble stripset på hendene og lagt i bagasjerommet på en bil. Bilen ble fylt opp med folk, og den siste dømte fulgte etter på moped.

Satte fyr på buksa

Ferden endte på en åpen plass i Holskogen i Søgne. Her fortsatte volden, delvis mens offeret satt på bakken. 22-åringen tok av gutten genseren, buksa og skoene og satte fyr på buksa hans.

17-åringen hadde merker etter volden på mage, rygg, armer og ben i form av røde merker, sår og hudavskrapning. Men retten anmerker at de ikke kan se bort ifra at noen av skadene stammet fra da 17-åringen falt fra en mur da han forsøkte å flykte ved skolen.

Beklaget i retten

Kristiansand tingrett mente det ikke var noen tvil om at de dømte hver for seg var med på volden, som de påpekte at har karakter av mishandling, og at de dømte ulovlig berøvet friheten til 17-åringen. Det ble i formildende retning lagt vekt på at alle de tre i retten beklaget det de hadde gjort.

Retten la også vekt på FNs barnekonvensjon artikkel 37, siden de to yngste dømte begge var under 18 år da hendelsen skjedde. Der står det blant annet at «intet barn ulovlig eller vilkårlig berøves sin frihet. Pågripelse, frihetsberøvelse eller fengsling av et barn skal skje på lovlig måte og skal bare benyttes som en siste utvei og for et kortest mulig tidsrom».

Får ikke erstatning

I tillegg til samfunnstraff og fengsel, må de tre betale erstatning for ødelagt tøy og mobiltelefon på til sammen 3.000 kroner. Det ble lagt ned påstand om erstatning for de psykiske vanskene hendelsen har gitt offeret. Han forklarte i retten at opplevelsen hadde gitt ham problemer i ettertid, men siden dette ikke ble dokumentert, ble påstanden avvist.

I tillegg ble 22-åringen fradømt sertifikatet i ett år for å ha kjørt i ruset tilstand.