AGDER: Selv om det har hopet seg opp med julepapir, og det minker kraftig på vedstabelen, så ikke fall for fristelsen. Da kan det nemlig ta fyr i skorsteinen før du har rukket å gape over neste sirupsnipp.

– Det er ikke lurt å fyre sånn at du får flammer som går langt inn i pipa. Hvis du har brent litt dårlig ved, ligger det beksot i pipa som antenner lett. Derfor er det om å gjøre å holde all slags papir vekk, og heller benytte seg av papirinnsamlingen, forklarer Jan Olav Morka, operatør ved Agder brannsentral og tidligere feiermester.

Andre tips for å unngå pipebrann er å bruke tørr ved, og sørge for god trekk så ikke veden blir «liggende å fuse», forklarer Morka til fvn.no.

Selv i denne fyringstid er åtte pipebranner på to dager langt fra hverdagskost, snarere julekost, og gavepapir pekes raskt ut som mistenkt i saken. De som opplever at skorsteinen tar fyr, hører gjerne uvante lyder eller buldring, mens andre ganger oppdager forbipasserende at flammer står ut av pipa.

– Hva gjør man om dette skjer?

– Det eneste folk kan gjøre selv er å stenge igjen trekken helt, så det ikke kommer mer luft inn til flammene. De må aldri forsøke å slukke selv ved å kaste vann ned i pipa, da kan pipa sprekke. De må varsle oss, så kommer vi og kaster litt grovt salt som kveler flammene, før vi feier pipa, forklarer operatør Atle Ramsdal ved 110-sentralen.

På julaften rykket brannmannskaper ut på pipebrann ved 14.30-tiden i Grimstad, 17.30 i Lillesand, 21.30 på Fevik og 22.30 på Evje. På første juledag var det Kristiansands tur; klokken 10.00 i Tveit, 10.30 i Posebyen og 16.00 på Grim. Ved 15-tiden gikk alarmen i Arendal, og i 20-tiden måtte brannvesenet rykke til Evje.

Hvis man er riktig uheldig, kan pipebrannen bre seg til huset, men det skjedde til alt hell ikke ved disse åtte tilfellene.