MANDAL: — Jeg er ordfører, en ordfører for alle. Jeg driver selvfølgelig partipolitikk, men har også andre hensyn å ta enn å bare tenke partiprogram, sier Frp-politiker og ordfører i Mandal, Alf Gottfred Møll.

Derfor stemte han ja til forslaget om en utredning av kommunens asylmuligheter. Det selv om både han og hans partikolleger i Mandal er skeptiske til planene om mottak.

Klarer ikke å si nei

Representanter fra Arbeiderpartiet fremmet i forrige uke et benkeforslag i driftsstyret om at kommunen bør vurdere å ta mot asylsøkere, og utrede mulighetene. Fremskrittspartiet (Frp) og Høyre stemte imot, men Frp-ordføreren, SV, KrF og Ap stemte for. Forslaget ble vedtatt, og skal nå tas opp i bystyret førstkommende torsdag.

— Prinsipielt er jeg imot asylmottak. Men jeg klarer ikke å si nei til forslaget uten å vite noe mer om det, sier Møll.

- Må partipolitikken vike i rollen din som ordfører?

— Jeg må være pragmatisk i jobben. Jeg vil ikke stoppe saken uten å vite alt, sier han. Og påpeker at han ennå ikke har stemt på om det virkelig skal opprettes asylmottak i byen.

- Populistisk

Mølls partikollega, Paul Storholt (Frp), er stjerneklar i sin mening, og stemte derfor nei til forslaget.

— Vi har så mange andre udekket behov som vi må ta vare på i kommunen. Blant annet innen psykiatri, unge og eldre. Vi klarer ikke å ta oss av dem vi er lovpålagt å ta oss av, så hvorfor skal vi si ja til et asylmottak, spør han, og legger ikke skjul på at han er oppgitt over benkeforslaget.

— Dette er bare et populistisk forslag slengt ut av Ap, sier Storholt. Han håper forslaget vil bli stoppet i bystyret.

Til UDI

  • Problemet er at Regjeringen har tatt inn altfor mange asylsøkere, og nå legger de lasten over på kommunene, sier Møll.

Torsdag skal saken opp i bystyret, og det skal da stemmes over om kommunen skal henvende seg til Utlendingsdirektoratet (UDI) eller ei.

Dersom partiene stemmer likt som de gjorde i driftsstyret, blir det sendt en henvendelse til UDI hvor de ber dem utrede aktuelle områder for asylmottak i Mandal. Når saken er utredet, må politikerne stemme over om de vil ha asylmottak i kommunen, eller ikke.

— Et ja til utredning av saken forplikter meg ikke i det hele tatt til å stemme ja dersom forslaget blir mer konkret, avslutter Møll.

Forslag til asylmottak :

Dette er to av forslagene fra Ap:

  • Heslandsheimen ble nylig kjøpt av kommunen for 4,2 millioner kroner. Lokalene ved Frøysland er tiltenkt et aktivitetssenter for psykisk utviklingshemmede i kommunen når Sørlandet sykehus flytter ut sommeren 2009. * Båtservice sine gamle lokaler på Malmø. Disse kjøpte kommunen nylig for 10 millioner kroner.

Her er asylmottak på Agder:

Vest-Agder: Kvinesdal, Farsund, Lyngdal og Kristiansand.

Aust-Agder: Birkenes, Lillesand og Arendal (åpnet i går).