Kristiansand: Politiet regner med at de to ghanesiske jentene som fvntv traff på Nedre Torv torsdag kveld, bare er begynnelsen på noe mye verre.

– Ja, vi frykter at gateprostitusjonen skal ta seg opp i Kristiansand, sier Nils Grønås, politiinspektør og leder for retts— og påtalemyndigheten i Agder politidistrikt.

– Prostitusjon henger dessuten nesten alltid sammen med annen kriminalitet. Da tenker jeg på menneskehandel og bakmenn. I tillegg utelukker vi ikke at det også kan være annen kriminalitet, som for eksempel narkotika, inne i bildet, sier Grønås.

Forsiktige.

De to kvinnene som solgte sex på Nedre Torv torsdag kveld oppførte seg ikke aggressivt. De stoppet ingen, men tok kontakt hvis forbipasserende stoppet opp.

– Do you wanna have a good time, spurte den ene av de afrikanske kvinnene i slutten av 20-årene på gebrokkent engelsk da fvntvs journalist med skjult mikrofon forsøkte å få kontakt. Venninnen hennes er på samme alder.

Jentene legger overhodet ikke skjul på at hensikten deres er å selge sex. Jentene forteller at de bor på hotell og at de er omreisende. Grunnen til at de er i Kristiansand, er at markedet er bra i byen. Det er liten konkurranse – foreløpig.

Unngår hovedstaden.

– Det er for mange om beinet i Oslo. Ut fra kartet fant vi Kristiansand og valgte å reise hit, forteller den ene kvinnen.

Begge oppgir Ghana som opprinnelig hjemland. De benekter hardnakket at de kjenner noen i Kristiansand. De sier de ikke har kontakt med noen her.

– Vi reiser bare rundt og selger sex, forteller de.

For snart to år siden utarbeidet Kristiansand kommune en større rapport om prostitusjonsmarkedet i Kristiansand. Den gang konkluderte man med et innemarkedet var betydelig, og at jenter jevnlig annonserte på internett at de var på hoteller og i leiligheter i Kristiansand for å selge sex. Men rapporten viste at byen var forskånet fra gateprostitusjon, det som er blitt et stort problem i andre storbyer, var å anse som et ikke-problem i Sørlandets største by.

Men to jentene fra Ghana er antakelig ikke alene. Det snakkes om at området fra Slottet og oppover Tordenskjoldsgate er i ferd med å bli et horestrøk nattestid. Fædrelandsvennen har snakket med flere som er blitt tilbudt å kjøpe sex i området.

Presses bort.

For to år siden var det seks-åtte jenter som besøkte Kristiansand i helgene og solgte sex via innemarkedet. Siden da har antallet økt til mellom 25 og 30. Den kraftige økningen i antall gateprostituerte i de andre storbyene, kan ha presset flere av «innehorene» til å finne et nytt marked på Sørlandet. Det store spørsmålet nå er om Kristiansand også på gateplan vil oppleve samme utvikling som Oslo, Bergen og Stavanger, med ren eksplosjon av antall gateprostituerte.

Enkeltepisoder.

Politiet er altså bekymret. Politiinspektør Grønås sier gateprostituerte ikke har vært et stort problem som har preget bybildet til nå. Det har mer vært snakk om sporadiske enkelttilfeller av gateprostitusjon.

Først til våren er det snakk om at Stortinget vedtar den nye, og lenge planlagte, loven som forbyr kjøp av sex. Inntil da er det lite politiet kan gjøre med gateprostitusjon.

Kan stoppes.

– Vi kan gripe inn mot både prostituerte, blomsterselgere og tiggere i dag. Men for at skal kunne gjøre det, må de ha en plagsom adferd. Har de ikke det, kan vi ikke gjøre noe, sier Grønås.

Feltsykepleier Liv Bente Sunde ved samfunnsmedisinsk enhet i Kristiansand kommune håper at afrikanske gateprostituerte ikke skal bli et stort problem i Kristiansand.

Mye skjult.

– Hadde de ønsket å innta gatene i Kristiansand, så hadde det trolig skjedd før. I tillegg tror jeg det meste vil foregå skjult, når forbud mot kjøp av sex blir innført neste år, sier hun.

Hjelpeapparatet får stadig henvendelser fra folk som observerer salg av sex i Kvadraturen. Sunde mener bakgrunnen for det er kartleggingsarbeidet som er gjort i kommunen de siste årene, og at folk derfor er mer oppmerksomme enn før. mer enn at omfanget er blitt mye større.

– Ifølge vår opptelling er det rundt 30 kvinner som selger sex i helgene i Kristiansand, men jeg tror det er store mørketall. Det er et ganske stort marked for salg av sex her i byen, sier Sunde.

Prostitusjon foregår i dag i en mengde svært ulike situasjoner. Mange prostituerte er rusmisbrukere som bruker prostitusjon for å finansiere misbruket sitt.

Jo mer «høyklasse» prostitusjonen er, jo mer sannsynlig er det at den prostituerte utelukkende er motivert av penger.

Mange av de utenlandske kvinnene som selger sex i Norge er offer for menneskehandel og står i stor gjeld til sine bakmenn.