KRISTIANSAND: Flere personer ringte lørdag kveld politiet og fortalte om seks unge menn de hadde observert padlende i gummibåter i havgapet ved Odderøya.

Det er sterk strøm ved munningen av Otra, og innringerne var bekymret for om de ville klare å ta seg inn til land.

— Vi kom nok litt langt ut, innrømmer de seks piratene. Redningsmennene må smile litt i skjegget, til tross for alvoret i situasjonen.

Fvn.no treffer guttene, som er fra Mosby og Vennesla, på brygga ved Kristiansand Brannstasjon, etter en vellykket redningsaksjon.

Ut av brannbåten blir det lesset gummibåter, sjørøverhatter, padleårer, brød, chips, saltstenger og en kasse øl. Politiet tar navn og forklaring av de iskalde piratene.

PÅ VEI INN: Brannbåten på vei inn munningen av Otra med seks hutrende pirater. FOTO: AMUND HESTSVEEN "Gummibåtens dag"

De seks karene forteller at de startet fra Mosby ved 10-11-tida på dagen, og den årlige ekspedisjonen er døpt "gummibåtens dag".

De la høytidelig fra kai og padlet nedover Otra i full piratmundur. Med i båtene hadde de proviant nok til hele dagen, av både tørt og vått.

— Vi gjorde samme turen i fjor, da var vi en del flere enn i år, sier den harde kjernen som ønsket å holde fast ved den påbegynte tradisjonen.

— Man blir vel sliten av å være på tur i gummibåt i åtte timer?

— Ja, og åra mi knakk, sier en av guttene. De innrømmer at de begynte å engste seg litt da den kalde vinden og strømningene førte dem litt lenger ut enn planlagt.

I en av gummibåtene, døpt "Explorer", satt også ekspedisjonens høye beskytter: Oppblåsbare "Pamela" med Vennesla-flagget og ei kasse pils mellom beina.

REDNINGSMENNENE: Brannvesenet frakter ekspedisjonsmedlemmene til kai. FOTO: Amund Hestsveen Reprimande

— Kombinasjonen alkohol og kald Otra er vel ikke særlig god, sa Lars Stamnes, innsatsleder i politiet til guttene.

— Vi er jo utrolig glade for at brannvesenet kom og plukka oss opp, sier de.

Alvorspraten synker inn hos de seks gummipiratene, og de må innrømme at det kanskje var en smule dristig å begi seg til sjøs i de spinkle farkostene.

— Vi håper de har fått en lærepenge, sier Stamnes til fvn.no.

MASKOT: Med på feiringen av "Gummibåtens dag" var ekspedisjonens eneste kvinne: Pamela. FOTO: Amund Hestsveen