BYKLE: — Torsdag har rådmann Tallak Hoslemo lovet at kommunestyret skal behandle klagen fra Uleberg Maskin over forskjellsbehandling mellom entreprenør Hovden Hytteservice ved Jo Breivegen og oss. Det er ikke lystbetont jeg gjør dette. Jeg er glad i Bykle kommune og jeg ønsker ikke å skade Hovden Hytteservice. Men den merkelige forskjellsbehandlingen som kommuneledelsen har foretatt i forbindelse med masseutaket ved Hartevatn går utover økonomien i firmaet vårt, sier daglig leder i Uleberg Maskin & Transport AS, Åmund Nesland til Fædrelandsvennen.

Det er retten til å ta ut steinmasse til bruk ved den hektiske anleggsvirksomheten i Bykle som er stridens kjerne. Den angivelige forskjellsbehandlingen skyldes at kommuneadministrasjonen og politikerne suksessivt siden 2004 har gitt Hovden Hytteservice lov til å ta ut mer og mer steinmasse.

- Merkelig betingelse

I påvente av reguleringsplan for området fikk de to firmaene i 2004 tilvist to områder i sørenden av Hartevatn der de kunne sprenge. Det var i mai 2004 at Uleberg Maskin & Transport ba Bykle kommune om lov til å kjøpe ei 6-8 mål stor næringstomt ved Hartevatn. Tomten skulle primært brukes til utvinning og bearbeidelse av steinmasser. Rådmann Tallak Hoselmo gikk inn for søknaden i sektorutvalg for plan og utvikling. Der ble saken utsatt fordi varaordfører Anne Senum viste til at det forelå en avtale med Uleberg maskin & Transports konkurrent, Hovden Hytteservice om den samme tomten. De fikk hvert sitt område.

— Områdene ble tegnet inn på kart og merket med påler i terrenget. Men hvordan kunne Senum vite om den muntlige avtalen? sier Åmund Nesland.

Anleggsvirksomheten gikk så det sprutet i Bykle og Hovden. Entreprenørene trengte mer fyllmasse. Den 30. august i fjor vedtok kommunestyret at Hovden Hytteservice kunne ta ut inntil 10 meter masse videre innover i området. I vedtaket heter det at ”forutsetningen er salg av masse til andre entreprenører til kostpris”

— Hvorfor en slik betingelse? Hvorfor fikk ikke vi og andre entreprenører greie på det? spør Nesland.

Ordfører og entreprenør Kay Jeiskelid erklærte seg inhabil og varaordfører Anne Senum overtok ordførerklubba under behandlingen av denne saken.

Strøsand av fjell

  • Det som fikk begeret til å renne over var da Hovden Hytteservice søkte kommunen om å få lov til å sprenge mer ved Hartevatn i vinter fordi det skulle mangle strøsand. Dette var helt unødvendig fordi det var nok av strøsand andre steder i kommunen, blant annet hos oss, sier Åmund Nesland. Han skriver i klagen sin at kommunestyret ble regelrett ført bak lyset av konkurrenten da politikerne godkjente ekstraordinær spregning i Hartevatn til strøsand. Han tror Hovden Hytteservice i virkeligheten trengte massen til arbeid som startet opp våren 2008. I brev til Bykle kommune skriver Uleberg Maskin & Transport at det ikke er tomt for strøsand i Bykle kommune. Ei heller er det lettere å sprenge fjell for så å knuse dette til strøsand enn å sikte ut strøsand på Skarsmo i Bykle, mente Uleberg og Nesland.

— Vi tilbød oss skriftlig å koste uavhengig konsulent for å bevise dette. Da representanten Nina Skiftenes (Frp) i kommunestyremøte den 28. februar i år foreslo at påstandene våre måtte bli sjekket av uavhengig konsulent, fikk dette bare hennes egen stemme. Klagen vår ble avvist, sier Nesland.

Den 26. mai får Hovden Hytteservice ny tillatelse av formannskapet i Bykle. Der heter det at Hovden Hytteservice As kan få sprenge ut området i sørenden av Hartevatn der det er gitt lov til knuse strøsand. ”Hovden Hytteservice AS disponerer utsprengt masse til ”naudsynte formål.” Strøsand er blitt til ”naudsynte formål”.

Vurderer rettsak

Fire dager senere skriver Uleberg Maskin & Transport AS en ny klage til Bykle kommune ved rådmann Tallak Hoslemo. I klagen heter det ”Krev med dette at alt arbeid/uttak av masser vert stoppa øyeblikkeleg inntil det er avklart med hensyn til tidlegare vedtak og godkjenningar. Bykle kommune må også fylgje reguleringsbestemmelsar og likebehandling mellom bedrifter.” Det er denne klagen som skal behandles i kommunestyret i Bykle i kveld.

— Jeg har ingen tillit til ordfører, varaordfører og rådmann lenger. Vi våget for eksempel ikke å gi inn anbud på gang- og sykkelveien på Hovden fordi vi ikke hadde nok masse til dette prosjektet innen ferdigstillelsesdato. Vi taper penger på denne forskjellsbehandlingen. Vi vurderer rettskak mot Bykle kommune, sier Nesland.

— Jeg ville så gjerne hatt en ordfører som vi kan drøfte framtidige planer og prosjekter med, men det er neppe lurt siden ordføreren er entreprenør og konkurrent, sier Nesland.

— Jeg synes disse diskusjonene om masseuttak i Bykle og i Valle er skammelig for bransjen. De fleste entreprenører må begynne å feie for egen dør, sier Jo Breivegen i Hovden Hytteservice AS til Fædrelandsvennen.

Breivegen avviser at han har ført noen bak lyset når det gjelder sprenging ved Hartevatn til strøsand.

— Det er mange måter å gjøre ting på. Heldigvis kom det mildvær og jeg fikk tak i strøsand annet steds fra, sier han.

— Jeg skjønner ikke Åmund Neslands problem. Da jeg fikk lov til å ta ut 10 meter ekstra, fikk Uleberg Maskin & Transport det samme tilbudet. Det er det flere som har prøvd å forklare han, sier Breivegen.

— For 14 dager siden søkte jeg formannskapet om lov til å sprenge ut de borehullene jeg boret i masseuttaket sør for Hartevatn. Det ville vært for dumt om de hullene ble fylt med slam og vann. Det fikk jeg lov til, sier Jo Breivegen.

Varaordfører Anne Senum sier til Fædrelandsvennen at hun i 2004 foreslo søknaden fra Uleberg Maskin & Transport AS utsatt fordi det forelå en søknad fra Hovden Hytteservice AS i det samme tomteområdet.

— Jeg satt med en kopi av søknaden fra Hovden Hytteservice og mente at saken måtte utsettes og begge behandles likt, sier hun.

— Jeg har hele veien erklært meg inhabil i saken om masseuttaket ved Hartevatn, men etter nyttår ba jeg kommunestyret vurdere habiliteten min. De kom til at jeg er habil, sier ordfører Kay Jeiskelid.

— Jeg skjønner at Åmund Nesland kanskje kan føle seg forfordelt i forhold til Breivegen. Men han har jo fått tilbud om å utvide området han også, sier ordføreren.

- Kjøpte du masse til kostpris?

— Nei, jeg fikk tilbudet, men ville ikke blande meg, så jeg sa nei. Meningen var at området skulle være tilgjengelig for andre entreprenører også.

- Nesland sier han ikke har tillit til deg?

— Jeg synes vi har hatt greie diskusjoner som entreprenører, men jeg føler ikke det er korrekt av han å ha misstillit til meg som ordfører. Men føler han det slik, så¿

- Vil du snakke med han om dette?

— Kanskje når ting har roet seg, men han skjelte meg ut sist jeg pratet med han, sier ordfører Kay Jeiskelid.