HØVÅG: En måned før 17-åringen skal inn og sone en voldsdom fra november for å ha slått ned og ødelagt synet til en mann fra Lillesand, ble han i helgen pågrepet etter å ha skutt mot tre personer med luftpistol.

17-åringen har nå status som siktet i saken, for overtredelse av en rekke punkter i straffeloven og våpenloven, og er ilagt husarrest av tingretten.

Rev iris ut av øyet

17-åringen møtte ubedt opp på en privatfest i Lillesand i fjor sommer. Da han ble bedt om å forlate festen av huseieren, svarte han med å slå ham rett ned. Fornærmedes briller ble knust, hornhinnen skadet og iris ble revet ut av øyet.

— Jeg skal hente en hagle og skyte dere alle sammen, ropte han mens huseieren lå nede.

Mannen som ble slått ned, har fått grå stær etter udåden, har mareritt etter hendelsen og har ikke kunnet starte i planlagt fast jobb.

I retten ble han dømt til 120 timers samfunnsstraff og 30 dagers fengsel. Aktor la ned påstand om fem måneders fengsel.

Husarrest

Forrige lørdag ble 17-åringen altså igjen pågrepet av politiet, etter flere skyteepisoder med luftpistol.

Fordi han nå kan idømmes straff høyere enn fengsel i seks måneder, har Agder politidistrikt begjært varetekt for 17-åringen av individualpreventive hensyn.

— Siktedes terskel for bruk av vold er lav, konkluderer tingrettsdommer Per O. Refsalen.

Refsalen tror husarrest vil være et like effektivt virkemiddel som varetektsfengsel for å hindre siktede i å begå nye lovbrudd.

17-åringen er nå ilagt skoleplikt, og mellom klokken 1600 - 0700 i skoleuka skal han være hjemme hos sin mor. I helgene har han 24 timers husarrest.

Etter endt soning av voldsdommen for Lillesand-episoden er han en fri mann igjen senest 16. mai.