KRISTIANSAND: — Hvis du ser på byens vietnamesere, så klarer vi oss veldig godt i det norske samfunnet. Det er veldig få som er arbeidsledige, og du treffer mange vietnamesere på høyskoler og universiteter, sier Doan Van Thao.

Han kom til Norge i 1982 og jobber nå på regnskapsavdelingen i Kristiansand kommune. Han er også med i lederskapet i den katolske kirke, et sted der mange av byens vietnamesere samles.

  • Jeg har fire barn. De er alle født i Norge og nå går tre av dem på universitet eller høyskole, sier Thao.

Holder sammen

I gårsdagens avis dro mottaksskolens Kristian Aamodt fram vietnameserne som et eksempel på en folkegruppe som er for dårlig integrert. De holder mye sammen i egne foreninger og lag, blant annet i den katolske kirke. Resultatet er ifølge Aamodt at barna må ha ekstra norskundervisning når de begynner på skolen.

— Vi snakker vietnamesisk hjemme, men hvis det er et ord jeg ikke kan, så får jeg det forklart på norsk. Dessuten er det viktig for oss å ha respekt for de eldre, så derfor snakker vi vietnamesisk sammen med de, sier Celina Ngo Huyen Tran som går i åttende klasse på Karuss skole.

— Er dere mest sammen med vietnamesere på fritiden?

— Jeg pleier å gå mest med norske, sier Uy Mai som også går i åttende.

— Men vi går i kirken på søndager. Der prater vi mest vietnamesisk, sier Celina.

Både hun og klassekamerat Uy Mai er født i Norge. De har to timer i uka med faget norsk 2. Det har de sammen med andre minoritetsspråklige barn. I tillegg har de såkalt to-språklig fagopplæring. Det vil si at en egen vietnamesisk lærer er med og hjelper dem i andre fag.

Katolsk kirke

Det er i den katolske kirke at de fleste av aktivitetene til vietnameserne foregår. Her har de egne gudstjenester, eget kor og egen ungdomsforening.

— Men de er også med på mange fellesarrangement. Og der er språket norsk, sier Heinz Josef Catrin som er sogneprest i St. Ansgar Katolske Kirke.

— Etter min erfaring stemmer det ikke så godt det rektoren sier. Jeg synes vietnameserne er en av de gruppene som integrerer seg best, sier Catrin som holder sine messer på norsk.

Han sier det er tre generasjoner vietnamesere i byen, og at de yngste er svært flinke i norsk.