OSLO: TV2 la seg i går på hjul etter regjeringsbilen til Trond Giske, etter at TV-teamet ble forbikjørt i stor fart av ministerens bil på E18 mellom Kristiansand og Lillesand.

Teamet filmet speedometeret mens de kjørte. Det viste opp mot 140 i 100-sonen.

— Nei, dette tror jeg ingenting på. Det er alvorlige påstander du kommer med mot en sjåfør, sa Giske da TV2 konfronterte ham med råkjøringen tirsdag.

- Vil sikkert beklage

Knut Arild Hareide (KrF) sa i går at «slik han kjente Giske var han helt sikker på at han ville beklage dette».

Men Giske la seg på ingen måte flat da han fikk spørsmål om dette på vei inn til spørretimen i Stortinget onsdag morgen.

— Jeg synes det er vanskelig å beklage når jeg ikke vet hva jeg skal beklage, sa han til ventende journalister, ifølge Aftenposten.no.

Han forklarer at han satt i baksetet og forberedte seg da sjåføren skal ha satt opp farten.

- Har muligheten

Fungerende UP-sjef Runar Karlsen sier at fartsgrensen gjelder alle, bortsett fra utrykningsbiler og regjeringsbiler, som også er registrert som utrykningskjøretøy.

— Som hovedregel skal uttrykningskjøretøy gi lyd- eller lyssignal når de bryter trafikkreglene, men sjåføren har også etter skjønn lov til å fravike dette. Vedkommende kan sitte på opplysninger om for eksempel trusselbilde eller andre forhold som ikke andre utenforstående er kjent med, sier Karlsen til Aftenposten.no.

- Så det er opp til sjåføren å vurdere om fartsgrenser skal brytes og om blålyset skal slåes på?

— Ja, dette er i høy grad et spørsmål om skjønn, og det kan være vanskelig å ettergå senere, sier Karlsen.

- Spesialtrent

Statsministerens kontor disponerer 23 utrykningsbiler med 17 faste sjåfører som står til disposisjon for statsrådene. Alle sjåførene er godkjent for utrykningskjøring, og har også gjennomgått anti-terror-kurs hvor de trener på å få VIP-passasjerene ut av farefulle situasjoner.

UP-sjef Karlsen sier på generelt grunnlag at en reell hastighet på opp til og med 135 km/t i 100-sonen vil gi et forenklet forelegg på 7.800 kroner, mens det fra 136 km/t normalt reagerers med bot på 10.000 kroner og oppover. Fra 141-145 km/t reageres det vanligvis med et førerkortbeslag på fra tre til fem måneder:

— Dette er normen, men så teller andre forhold som sjåførens tidligere prikker, andre trafikale forhold og eventuelt farlige situasjoner inn som skjerpende omstendigheter, sier Karlsen.