KRISTIANSAND: Den samlede gjelden til Kristiansand vil nå seks milliarder i 2013. Det er de alvorlige realitetene bak budsjettet som byens politikere vedtok i dag.

— Nå gjelder det å få stabilisert gjelden. Slik situasjonen er nå, er vi for ekspansive i forhold til den økonomiske styrken vi har, sier rådmann Tor Sommerseth til Fædrelandsvennen.

Deler av gjelden til Kristiansand er såkalt selvfinansierende og blir betalt gjennom for eksempel vann, avløp og renovasjon. Det vil si at den ikke blir belastes bykassa. Av de seks milliardene kommunen vil ha i samlet gjeld i 2013, er det 4,6 milliarder som må betales over kommunens budsjett.

Men det er nok til at det vekker bekymring hos både politikere og byråkrater.

I sitt forslag til budsjett slår rådmannen fast at den høye lånegjelden er ”en betydelig finansiell risiko” for kommunen. Den vil også utgjøre en stadig større utgift i årene som kommer. Neste år er det beregnet at kommunen vil bruke betale 189 millioner i renteutgifter. Dette vil stige til 275 millioner i 2013. Politikerne fortsetter å låne penger til det de mener er gode formål. I budsjettforslaget som KrF og Høyre la fram i dag, ligger det blant annet inne 15 millioner i 2013 som skal brukes til ny hall på Hellemyr.

Samtidig utsetter de opprustingen av Rådhuskvartalet med et år. Dette er en investering på over 420 millioner.

Ordfører Per Sigurd Sørensen (H) innser at kommunen nå er i ferd med å få en betydelig gjeld.

— Den er svært høy. Derfor er vi nødt til å prioritere de tiltakene som vi er nødt til å gjennomføre, sier Sørensen og minner om at den høye gjelden i hovedsak skyldes store investeringer innen skole og sykehjem de siste årene.