KRISTIANSAND: — Dette er eventuelt første permisjon som blir gitt. Han skal helt klart ut i permisjon på et tidspunkt, men det er ikke sikkert at dette blir vurdert som den riktige anledningen, sier direktør ved Ila fengsel, Knut Bjarkeid til fvn.no.

Fått avslag Etter det fvn.no kjenner til har Viggo Kristiansen ved flere anledninger søkt om permisjon fra soning, men han har hver gang fått avslag.

Nå har hans nye advokat, Sigurd Klomsæt, søkt om permisjon på vegne av sin klient. Kristiansen ønskes nemlig som deltaker under Agder journalistlags årlige sommerkonferanse i Kristiansand.

Et av temaene under sommerkonferansen er gjenopptakelse av drapssaken i Baneheia. Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring for drapet på Stine Sofie Austegard og Lena Sløgedal Paulsen. Hans kamerat, Jan Helge Andersen, ble dømt til 19 års fengsel for ugjerningen. Konferansen avholdes i begynnelsen av september i år.

Levert tirsdag Klomsæts søknad om permisjon ble mottatt i Ila fengsel tirsdag, og vil bli behandlet i løpet av neste uke.

— En beslutning om permisjon blir eventuelt gitt av Kriminalomsorgen region nordøst, opplyser Bjarkeid.

Det er ventet at Kristiansens deltakelse under journalisttreffet vil føre til kraftige reaksjoner fra blant annet pårørende. Dette kan bli tatt hensyn til når permisjonssøknaden skal vurderes.

— Det er en del faste kriterier som ligger til grunn når en søknad om permisjon vurderes. Indirekte vil slike hensyn bli vurdert. I tillegg blir permisjon gitt på bakgrunn av blant annet sikkerhetsmessige vurderinger, bosted under permisjonen og formål med permisjonen, sier Bjarkeid.

Dersom Kristiansen får innvilget permisjon kan han bli gitt opptil seks dager.

Ikke uvanlig Ifølge Bjarkeid er det ikke uvanlig at innsatte får permisjon i forbindelse med deltakelse på konferanser.

— Innsatte har ved flere anledninger deltatt på den årlige KROM-konferansen hvor kriminal- og fengselspolitikk diskuteres, sier Bjarkeid.

— Kan det å skulle delta på en konferanse være positivt for permisjonssøknaden?

— Det kommer an på hva slags konferanse det er snakk om. Vårt hovedmål er å jobbe for gode opplegg i forkant av løslatelse. Dersom konferansen kan være et godt tilskudd i denne prosessen, vil det telle positivt for søknaden, sier Bjarkeid.