KRISTIANSAND: Venneslamannen har besøksforbud i og ved Chinarestauranten i gågata. Etter et stort antall brudd på besøksforbudet, tre tilfeller av vold mot politifolk, syv brudd på politiloven bestemmelser om å fjerne seg, to tilfeller av plagsom opptreden, et tilfelle av skadeverk, to tilfeller av forulemping av offentlig tjenestemann og et tilfelle av forstyrrelse av alminnelig ro og orden, gjorde politiet kort prosess. Alle de tre rullestolene til mannen ble beslaglagt, som et fengslingssurrogat. Det er en reaksjon som kan sammenlignes med betingelsene som knyttes til varetektsfengsling. Politiet regnet med at beslaget av rullestolene ville stoppe mannen fra å dra til Chinarestauranten i gågata, der han i flere år ifølge politiet har plaget innehaveren og gjestene. Omsetningen på restauranten har falt 30 prosent, angivelig fordi kundene flykter fra den plagsomme mannen.

Brukte toalettstolen

Etter at rullestolene var beslaglagt, la mannen sin egen plan for å komme tilbake til sentrum av Vennesla. Han tok i bruk toalettstolen. Da politiet oppdaget dette, var det ingen vei tilbake. Venndølen ble fremstilt for varetektsfengsling i tingretteten, der han fikk to uker i varetekt. Han ble transportert til Åna fengsel, der han ble sittende i varetektsperioden.

Nektet skyld

– Jeg gjør ikke noe galt. Det er besøksforbudet det er noe galt med, sa mannen i Kristiansand tingrett tirsdag. Han sitter tiltalt for 25 straffbare forhold, og erkjenner bare delvis straffskyld.

Overfor flere politifolk som har vært utenfor restauranten for å fjerne venndølen har han gjentatte ganger gitt klart uttrykk for at han ikke en «mann for psykiatrien, og for frisk til å sitte i fengsel». – Dette spiller han på, sa et politivitne i retten.

Den funksjonshemmede venndølen har nektet å forholde seg til besøksforbudet som politiet først ila ham. Senere er forbudet godkjent av tingretten, lagmannsretten og senest i Høyesterett. Han har ikke lov til å være nærmere enn 50 meter unna restauranten. Da politiet en gang tok ham på fersk gjerning, ble avstanden fra rullestolen til restauranten målt til 24 meter med en lasermåler tiltalte alltid har med seg.

– Jeg mener å ha rett til å være i gågata i Vennesla. Jeg har ikke andre steder å være med min rullestol, sa mannen i retten.

Politifolkene som mange ganger har vært på stedet for å fjerne rullestolbrukeren og hindre ham i å sjikanere folk og gjester på restauranten, har vært overgitte, ifølge forklaringene i retten i går. Straks etter at tiltalte fikk pålegg om å fjerne seg og dro vekk, var han tilbake igjen.