KRISTIANSAND: Men riksadvokaten holder likevel fast på henleggelse.

— Selv om riksadvokaten har uttalt kritikk mot tjenesteutøvelsen, må det presiseres at det ikke er bevis for årsakssammenheng mellom den tragiske ulykken hvor NN omkom og politiets forfølgelse, skriver assisterende riksadvokat, Knut H. Kallerud, i uttalelsen.

«Sinnssyk» biljakt

Det var 28. april i fjor at en politibetjent og en politistudent startet en biljakt på en 36-åring i Songdalen. Årsaken var at patruljelederen visste at sjåføren kjørte uten førerkort, og studenten som var sjåfør, la seg dermed på hjul.

Biljakten som av vitner ble omtalt som «sinnssyk», pågikk totalt 13,5 kilometer, og deler av jakten gikk gjennom et boligområde. Ferden endte til slutt med at 36-åringen omkom etter å ha kjørt i et tre.

Etter ulykken igangsatte Spesialenheten for politisaker etterforskning, og konkluderte til slutt med henleggelse. I rapporten gikk Spesialenheten langt i å hevde at grunnlaget, nemlig at sjåføren kjørte uten førerkort, ikke var god nok grunn til å igangsette en politijakt. Det understrekes blant annet at betjentene visste hvem som kjørte bilen, de hadde adressen til vedkommende og kunne dermed konfrontert ham med det straffbare forholdet på et senere tidspunkt.

- Må vurderes nøye

  • Spesialenheten har på flere punkter vært i tvil om det er grunnlag for å straffe betjentene for vurderinger og gjennomføring av den aktuelle bilforfølgelsen. Dette er særlig begrunnet i at forfølgingen ble igangsatt med bakgrunn i en straffbar handling som ikke kan ansees å være av alvorlig karakter, skrev Spesialenheten i sin rapport.

I riksadvokatens avgjørelse vises det gjentatte ganger til Spesialenhetens vedtak.

— Når utgangspunktet for en forfølgelse er mistanke om et mindre alvorlig forhold, må det vurderes nøye om det er grunnlag for å iverksette forfølgning og særlig om den bør fortsette når den forfulgte søker å unnvike med uforsvarlig kjøring, skriver riksadvokaten.

Torpedering

I likhet med Spesialenheten mener riksadvokaten politibetjentenes bruk av «torpedering» er spesielt kritikkverdig.

— I dette tilfellet er det mye som tyder på at forfølgelsen i alle fall ikke burde vært gjennomført gjennom boligfeltet. Det er likevel forsøket på «torpedering» som har voldt størst vansker ved vurderingen, skriver Kallerud.

Riksadvokaten peker også på at det var politistudenten som var sjåfør i politibilen, og at han derfor ikke hadde den nødvendige kompetanse og erfaring.