KRISTIANSAND: De to embetene i sør får mindre penger enn de fleste andre fylkesmenn. Det går ut over saksbehandlingen for private og rådgivning og hjelp til kommuner.

Utvikle samfunnet

— Både i Vest- og Aust-Agder klarer fylkesmennenes kontorer å gjøre det de er lovpålagt, men ikke særlig mer, sier fylkesmann i Vest-Agder Ann Kristin Olsen til NRK Sørlandet.

Fylkesmennenes kontorer skal kontrollere og føre tilsyn med distriktene. De skal også gi råd og være med på utvikle samfunnet slik politikerne ønsker. Denne siste biten klarer ikke de to fylkesmennene i Agder å oppfylle på grunn av at de får for lite penger etter den nye budsjettfordelingsmodellen.

— Det største problemet er den hjelpen kommunene skulle fått fra fylkesmennene, sier administrasjonssjef Anne Ma Nyerrød hos Fylkesmannen i Aust-Agder til NRK Sørlandet.

Økte rammer

Hun forteller videre at de har mange oppdrag som går på å formidle og veilede kommunen. Dette er ifølge henne såkalte bør-oppgaver som de gjerne skulle gjort, men som må prioriteres bort på grunn av ressurshensyn.

— Nå må vi bare få forståelse for at det trengs økte rammer hvis kvaliteten skal opprettholdes, sier hun.

Alvorlig

I en rapport i fjor slo riksrevisjonen fast at fylkesmennene ikke klarer å få utført alle oppgavene. At de ikke har nok folk til å ta seg av krisehåndtering, og at de må nedprioritere tilsyn av barnevern og opplæring av kommuner.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet sier dette er alvorlig, og skal sammen med de andre departementene nå gå gjennom de oppgavene som er pålagt fylkesmennene.