KRISTIANSAND: Ordfører i Kristiansand, Per Sigurd Sørensen, stilte opp på kunstfoto i treningstøy og ble beskyldt for klovneri og ekshibisjonisme av gamlekara i politikken.

Blant annet fikk han tyn av Demokratenes Olaf Messel, som mente bildene Sørensen stilte opp på var "sirkusstreker".

Rett i "sørlandskoden"

— Dette er storm i et vannglass, mener strategisk rådgiver i Recommended, Pål Gravdal til fvn.no, med lang erfaring i PR og massekommunikasjon.

Han tror noe av grunnen til at folk har reagert på bildene av ordføreren som pumper jern, er den sørlandske sjelen.

— Vi er Norges hedonister. Vi skal nyte livet her på Sørlandet, og man skal ikke stikke seg fram. Dette pirker i noe med folkesjelen, i "koden av Sørlandet".

Selv synes han bildene av ordføreren er smakfulle og uproblematisk, og slett ikke noe sirkus.

Sirkus var det derimot da Carl I. Hagen opptrådte med sitt glansnummer under sirkuspremièren i Grimstad i 1988. Vår nåværende statsminister Jens Stoltenberg har også stilt opp som klovneassistent i 2003 mens han var Ap-leder, da hos Cirkus Merano.

SIRKUSKLOVN: AP-leder Jens Stoltenberg hjalp klovnen "DJ Don Christian" under Oslo-premieren på Cirkus Merano i 2003. FOTO: SCANPIX brød og sirkus

(på latin: panem et circenses , (eg. brød og folkeforlystelser , især gladiatorkamper), er et sitat etter Juvenal som et uttrykk for de romerske keisernes måte å holde seg populære blant folket på, og forhindre massiv kritikk mot styre og stell.

I dag er av og til politikernes opptreden i offentlig rom belagt med samme karakteristikk:

— Det er alltid et tveegget sverd å stille opp på slike utenompolitiske ting. Politikere er avhengige av eksponering, og samtidig er de opptatt av å fremstå troverdige, sier kommunikasjonsekspert Pål Gravdal.

— Synes du det er for lite sirkus i politikken?

— Nei, mine råd til politikerne går nok i retning av å være forsiktige med eksponeringsflaten. En ordfører vil jo bli målt på sin politiske teft, og må være nøye i utvelgelsen av hvilke opptredener han stiller opp på.

Storm i vannglass

  • Har han gått over streken med treningsbildene på puben?

— Nei, det synes jeg ikke, dette er helt ufarlig, og det er det kunstneriske som står i sentrum. Sørensen fremstår som sunn, frisk og opplagt på bildene.

— Så denne saken har styrket ordførerens posisjon?

— Ja, jeg tror den bidrar til en folkeliggjøring av ham, han blir ikke bare en ordfører med kjede som står over folket. Noe annet ville det nok vært om han løp rundt i klovnedrakt i Markens.

— Men Stoltenberg, Carl I. Hagen og andre politikere har jo gjort nettopp slike ting?

— Ja, men det er rikspolitikere med en annen styrke og standing, de fremstår også for folk som mer generelle figurer, og kan tillate seg mer, sier rådgiver Gravdahl.

— Så det blir ikke noe mer sirkus i Kristiansand hvis du fikk bestemme, altså?

— Hehe. Nei, jeg vil nok måtte være nøktern og si at man bør være selektiv på hva man stiller opp på.

— Og Messels bilde?

— Er nok hakket verre enn ordførerens, ja.

Blitt pensum

Thorbjørn Jagland skaffet seg også massivt med "airtime" da han stilte opp i NRK og tok Synnøve Svabø på puppene i beste sendetid, og Dagfinn Høybråten dro til med en Oluf-parodi hos Dan Børge Akerø i tv-programmet "Den store klassefesten".

I et avsnitt om massemedier i læreboken «Ny agenda» er bildet av Jagland trykket, i likhet med et fotografi av KrF-leder Dagfinn Høybråten.

— Jeg synes det er to morsomme bilder som krydrer boken. Poenget er at pressen prøver å få politikerne med på du- og vi-journalistikk samtidig som politikerne selv stiller opp på en del som ikke har så mye med politikk å gjøre, sa redaktør Arnt-Erik Selliaas i Cappelen forlag da læreboken ble trykket.