BIRKENES: Store styrker fra brannvesenet, ambulanse og politi rykket fredag formiddag til fabrikken 3B Fiberglass på Birkeland etter melding om brann.

— Det var heldigvis ikke så dramatisk som det hørtes ut i begynnelsen, sier operasjonsleder Hans Petter Osaland ved Agder politidistrikt til fvn.no.

Avfall fra ovn

Brannen startet i avfallscontainere i kjelleren av bygget, etter at avfall fra en ovn som brukes i produksjonen av glassfiber hadde falt ned i containeren.

På grunn av propantanker opprettet politiet en sikkerhetssone på 150 meter rundt fabrikken.

— Det er flere propantanker ved fabrikken, men det skal ikke være fare for at disse skal eksplodere. Gassen er skrudd av, og jeg har nå fått beskjed om at alle ansatte er ute av bygningen, sa operasjonsleder Hans Petter Osaland ved Agder politidistrikt til fvn.no klokken 12.30. ## - Åpne flammer

— Propantankene stod på utsiden av bygget, og man fikk relativt tidlig skrudd av gassen inn til fabrikken, sier Osaland.

Brannen skal ha vært voldsom. Etter to timer, klokken 13.30, kunne brannvesenet opplyse at brannen var slukket.

- Mye røyk og en del åpne flammer, men aldri fare for liv og helse, sier overbefal Jan Røilid ved Kristiansandsregionen brann og redning (KBR) om brannen.

Ifølge flere personer fvn.no snakket med, kunne røyken ses fra store deler av Birkeland.

— Røyken skal ikke være spesielt giftig, sa Osaland da slukningsarbeidet pågikk.

Slukket

Brannmannskap fra Birkeland, Lillesand og Grimstad ble sendt til stedet. I tillegg ble røykdykkere og liftbil fra Kristiansand kalt ut.

Ved 13.30-tiden var Røilid i ferd med å sende mannskaper hjem.

— Vi har kontroll, og sender nå tilbake mannskaper fra Lillesand for å opprettholde beredskapen der, sier Røilid.

Produksjonsmessige konsekvenser

Andre brannmannskaper blir på stedet utover ettermiddagen for å passe på at brannen ikke blusser opp igjen.

Skadene på bygget skal være begrenset til kjelleren i den ene enden av bygget. Etasjen er også noe skadet, og kabelgater er ødelagt.

— Skadene som har oppstått vil først og fremst ha produksjonsmessige konsekvenser for fabrikken, sier Røilid.

Politiet fikk melding om brannen klokken 11.40. Fabrikken, som bare heter «glassfiberen» på folkemunne, er hjørnesteinsbedrift på Birkeland.