KRISTIANSAND: — Jeg hadde absolutt god nok sikt, hevder Jan Helge Hansen overfor fvn.no.

Det var i mars i år at Hansen skulle fra sin bopel i Songdalen, til arbeidsstedet sitt på Lund i Kristiansand. Klokka var litt over 7, og han skulle være på jobb klokka 7.30. — Da jeg var kommet 100 meter, ble jeg oppmerksom på en UP-bil som sto ved vegkanten, forteller Hansen.

UP lot ham først kjøre forbi, men kom så etter ham med blålys, og Hansen måtte stanse.

Deretter ble han ilagt forelegg for å ha kjørt uten tilstrekkelig utsyn.

Politiet brukte mms-foto

Han er oppgitt og frustrert over det han mener er en overivrig polititjenestemann, som - utstyr med en mobiltelefon - tok et bilde som bilisten mener lyver om virkeligheten.

— Jeg tok selv langt bedre bilder like etter, som tydelig viser at jeg hadde god nok sikt, sier mannen.

Hansen hevder politimannen sto utenfor bilen, puttet hånda inn gjennom den da åpne ruta, og knipset så et fotografi som ikke gir korrekt inntrykk av sikten fra førerplassen.

Han kan derimot ikke dokumentere nøyaktig når bildene er tatt i forhold til sine egne bilder, men mener det faktum at politibilen fortsatt står i bakgrunnen er bevis godt nok.

— Politibetjenten burde ha satt seg inn i førersetet for å se hvordan det opplevdes å kjøre bilen. Jeg hadde full kontroll, både til høyre og venstre, og i begge speila, fremholder mannen.

Fvn.no har vært i kontakt med politibetjenten, som ikke ønsker å kommentere saken.

Ender trolig i retten

På bakgrunn av politibetjentens mms-bilde er Jan Helge Hansen ilagt et forelegg på 2000 kroner. Dette nekter songdølen å akseptere. Han har nå engasjert advokat, og saken kan ende i retten.

— Ja, jeg kommer aldri til å godta dette forelegget. At de kan oppføre seg sånn, og bruke så mye midler på en slik fillesak er helt utrolig, sier bilisten til fvn.no.

Hansens advokat, Svein Kjetil Stallemo mener UPs bilder ikke holder.

— Vi har bilder her som viser en helt annen sikt. De er tatt like etter UPs bilder, og bekrefter min klients forklaring om at han hadde god nok sikt, hevder Stallemo.

— Men hvordan kan vi vite at Hansen har tatt bildene samtidig med up-betjenten?

— For det første; politibilen står fortsatt i bakgrunnen. For det andre; dersom varmeapparatet hadde fått jobbe i mellomtiden, ville vi sett en halvmåne av smeltet is nederst i ruta. Det jeg ser er at ruta var godt nok skrapt da Hansen kjørte til jobb, fremholder advokaten.

Stallemo viser til at UPs bilde i kupéen er tatt på skrått, og ikke gir et riktig bilde av sjåførens utsikt.

— Han har tatt bildene med et fryktelig dårlig kamera, og de stemmer ikke med sjåførens reelle utsikt, hevder advokaten.

- Regelverket er klart

Steven Hasseldal i UP sier det er regelverket er klart.

— Man skal ha god nok sikt både fremover og bakover. Vi tar vanligvis bilder for å dokumentere hvordan det ser ut. I slike situasjoner er det jo også slik at isen smelter svært fort, dersom varmeanlegget står på, og det smelter jo for hvert sekund, sier Steven Hasseldal, som presiserer at han uttaler seg på generelt grunnlag, og ikke om Hansens konkrete sak.

— Men er det vanlig at UP tar bilder med mobilkamera?

— Vanligvis bruker vi skikkelige digitale fotoapparat, men jeg kan ikke si at det er uvanlig at mine folk bruker mms-bilder, sier Hasseldal

Hasseldal ønsker ikke å kommentere bildekvaliteten.

— Det er ikke jeg som vurderer bevisene i saken, men det er klart at vi ikke kan frafalle en siktelse bare fordi en kar er uenig i at han er ilagt forelegg, sier Hasseldal.

Det lyktes ikke Fædrelandsvennen å komme i kontakt med politijuristen som har hatt Hansens sak fredag.