AGDER: – Fjernes paragrafen, tror jeg ikke partiet lenger har noen fremtid, og jeg har heller ingen fremtid i partiet, sier John Fidjeland , KrF-politiker og ordfører i Hægebostad.

Etter et begredelig valg for KrF i fjor høst, ble det satt ned et strategiutvalg, som skulle finne veien videre for partiet. Men nå går utvalget en vei ikke alle på Sørlandet vil gå. De går inn for å fjerne bekjennelsesparagrafen, som krever at tillitsvalgte i partiet må bekjenne seg til den kristne tro. Fidjeland frykter forslaget vil fjerne partiet fra det politiske kartet, og mener strategiutvalget er på villspor.

– De er på kollisjonskurs med velgerne, forklarer han.

– Men mange har jo vært enige med KrFs politikk i blant annet valgtester. Tror du ikke dette vil gjøre at partiet når nye velgere?

– Det tror jeg er fint lite. I så fall forsvinner det flere enn det kommer til, sier Fidjeland.

Velgerflukt

Og han er ikke alene om å frykte for partiets fremtid. Arvid Omdal har vært i KrF siden 1972, og har lang erfaring med politikk i Bergen, Rogaland og Vest-Agder. Han er redd partiet nå vil oppleve en enda større velgerflukt.

– Jeg tror vi kommer til å miste mange velgere. Jeg tror mange stemmer på oss nettopp på grunn av bekjennelsesparagrafen, sier Omdal.

Muslimer

Fjerning av bekjennelsesparagrafen vil også gjøre at muslimer kan få verv i KrF. Det vil neppe falle i god jord hos alle KrF-velgerne.

– Da kan vi ikke lenger kalle oss et kristelig folkeparti, sier Omdal. Han får støtte av sin partikollega Fidjeland i Hægebostad.

– Fjernes paragrafen, blir vi bare et folkeparti, ikke et kristelig folkeparti, forklarer han.

– Krevende

2009 ble partiets dårligste stortingsvalg siden de ble et landsdekkende parti, med 5,5 prosent av stemmene. Nå frykter lokalpolitikerne at debatten kan føre til at enda færre stemmer partiet.

– Jeg mener at bare snakket om å fjerne bekjennelsesparagrafen gjør at vi mister mange velgere, sier John Fidjeland.

Les mer i Fædrelandsvennens papirutgave fredag.