KRISTIANSAND: – Barnevernet rundt om i Norge snakker ikke ordentlig med ungdommene om deres eget behandlingstilbud. De er utrolig reflekterte, og konstruktive om hva slags opplegg de mener fungerer for dem, sier Marit Sanner i Forandringsfabrikken.

Forandringsfabrikken er et ideelt selskap, som har prosjekter innenfor skole, barnevern og psykisk helse. Den siste tiden har de intervjuet 25 unge lovbrytere og med erfaring fra barnevern, over hele landet.

De kalles «justisproffene», og de skal etter planen møte statsråd Storberget før jul.

– De skal selv fortelle akkurat hva slags tilbud unge lovbrytere må få i Norge, men felles for dem er at de ønsker å komme til steder hvor de får respekt, hvor folk hører på dem, sier Sanner.

Blant de 25 er flere fra den mye omtalte gjengen på Sørlandet. Marit Sanner fortalte KS-møtet fredag om deres erfaringer.

– Jeg har snakket med håndfull av dem. Det vet akkurat hva som skal gjøres. Noen av tiltakene som nå settes i verk kunne vært gjort for lenge siden hadde ungdommene vært hørt på, sier Marit Sanner.

— De har svar på hva som skal til for at de skal slutte å gjøre lovbrudd. Disse svarene bør hele veien bli brukt og mange av de unge i prosjektet er klar på at deres svar ikke blir brukt nok, sa Marit Sanner.

Dermed kritiserte hun både det statlige og kommunale barnevernsapparatet for ikke å høre på ungdommene selv.

– Det er dumt at de ikke blir spurt selv om hva som virker. De vet det selv, Sanner, og videre:

– Unge i barnevernet må i større grad selv bli spurt om hva som virker. Da blir barnevernet mer effektivt. Ungdommene vil få det bedr og svært mange av svarene vet de selv, sa Sanner

Flere ungdommer på institusjoner opplever at de har mange ansatte å forholde seg til.

– Gi oss voksne som er til stede, slik at vi kan bli trygge og være der lenger. Jeg snakket med ei jente på institusjon i Agder i går. Hun sa hun ikke visste hvilke voksne hun skulle snakke med. «Det kommer 30 voksne hver dag», sa hun.

Avdelingsleder Astrid Benestvedt i ungdomsavdelingen i Kristiansand barnevernstjeneste, synes utfallet fra Sanner er vanskelig å kommentere.

– Vi har virkelig prøvd å snakke med og ta disse ungdommene på alvor. Men de gir fullstendig blaffen. Alle har en rusproblematikk. Det er merkelig at de nå skal være så klarsynte og konstruktive, i møte med henne.

– De har jo ikke hatt sjanse til en konstruktiv tanke slik de har holdt på. Vi snakker om ekstreme unntak. I årevis i forkant har det vært utallige runder med nettverk, med foreldre, vi har tenkt kreativt og alternativt og stort sett forsøkt alt. Det er svært alvorlig å plassere noen på tvang, og det blir veldig lettvint å skulle mene at vi ikke hører på dem.