KRISTIANSAND: Utskjellingen fant sted da 44-åringen i januar stod tiltalt for flere forhold i Kristiansand tingrett. Under rettssaken kalte han aktor Arne Kjønstad «en rottepuler» og «en jævel», samt flere andre skjellsord.

— Det var uverdig å ha det sånn i retten. Han skjelte ut både meg og dommeren, sier Kjønstad til fvn.no.

Ble anmeldt

Skjellsordene falt da aktor foretok en utspørring av 44-åringen i retten.

— Jeg har ikke opplevd noe sånt i retten før. Jeg har ikke hørt noe sånt i løpet av de sju årene jeg har vært i denne jobben. I rettssalen er slik oppførsel veldig uvanlig, sier Kjønstad.

Tiltalte kom med lignende gloser mot dommer Signe Lundegård. Hun ønsker imidlertid ikke å kommentere saken.

— Jeg bekrefter at det var en episode med utskjelling i retten, men vil ikke gi noen ytterligere kommentar, sier hun.

I motsetning til dommer Lundegård, anmeldte politiadvokaten 44-åringen for ordbruken. Hendelsen ble tatt med som en tilleggstiltale i saken hvor 44-åringen stod tiltalt for å ha gitt Erling Havnå falskt alibi. Aust-Agder tingrett dømte torsdag 44-åringen til å sone seks måneder i fengsel, etter at han ble funnet skyldig for å ha avgitt falsk forklaring både for politiet og retten.

Skjelte også ut patrulje

44-åringen innrømmet utskjellingen i Aust-Agder tingrett. I dommen skriver tingretten at tilleggstiltalen isolert sett ville ha ført til bot, men at den ble tatt med som straffskjerpende omstendighet.

Å kalle aktor for «en rottepuler» og «en jævel» er imidlertid ikke den eneste utskjellingen 44-åringen har gjort av en offentlig tjenestemann. Da Kjønstad fikk så ørene flagret i Kristiansand tingrett i januar, stod 44-åringen tiltalt for blant annet å ha skjelt ut en politipatrulje i Mandal.

Mannen var mistenkt for kjøring i påvirket tilstand, og ble tatt med til et legesenter for å avlegge blodprøve. Ifølge dommen fra Kristiansand tingrett krenket han både en polititjenestekvinne og en polititjenestemann verbalt i form av å betegne dem som en nedsettende versjon av det kvinnelige kjønnsorgan.

Falsk forklaring to ganger

Han ble frifunnet for kjøring i påvirket tilstand, men ble dømt for utskjellingen. I samme dom ble han også dømt for falsk forklaring til politiet. Den gangen fortalte han politiet at det var han som var fører av en bil under et trafikkuhell på Langenesveien i Søgne, til tross for den videre etterforskningen viste at det var en kvinne som kjørte bilen. For disse forholdene ble han dømt til 90 dager fengsel.

Den falske forklaringen etter hendelsen i Søgne ble lagt vekt på i straffskjerpende retning i Aust-Agder tingrett.

«Han har utvist et alvorlig forbrytersk forsett, herunder ved å forklare seg falskt for andre gang. Han har vist manglende respekt for domstolen og offentlige myndigheter», heter det i dommen som ble avsagt i Aust-Agder tingrett torsdag.

VENN AV HAVNÅ: 44-åringen ble torsdag dømt til seks måneder fengsel for å ha gitt Erling Havnå falskt alibi under NOKAS-ranet i 2004. (Foto: Arkivfoto)