KRISTIANSAND: Nå risikerer 17-åringen både bot og betinget fengsel.

— En skole skal være et trygt sted. Tiltalte har gått langt ut over det som er akseptabelt når han tar med seg tre kamerater som forsterkninger og går inn på skolen for å ta en person. Det nytter lite å skylde på sjalusi eller sinne, sa aktor Tone Skranefjell i Kristiansand tingrett i går.

På tiltalebenken satt 17-åringen, som går på en av de andre skolene i byen. Han erkjente at han 8. november i fjor hadde troppet opp i den fullsatte kantinen på Katedralskolen med tre kompiser - og at han hadde slått den 16 år gamle «rivalen» gjentatte ganger i ansiktet.

Mer voldelig

Den 16 år gamle gutten fra Katedralskolen fortalte at han satt med ryggen til, da 17-åringen og gjengen hans troppet opp i kantinen.

— Jeg trodde han kom for å snakke, men fikk flere slag i ansiktet. Etter hvert ble det mer og mer voldelig. Kameratene mine prøvde å hjelpe meg, men ble bare dyttet vekk av hans venner. Til og med da rektor kom og ba ham forlate skolen, fikk jeg et slag med knytteneven og begynte å blø neseblod, sa eleven, og fortalte at han ikke slo tilbake.

Fornærmede kunne ikke selv huske at 17-åringen hadde truet og sagt «Du skal dø», og aktor frafalt senere dette punktet.

Skremmende

Rektor Arne Rosenvold møtte som vitne i går.

— Jeg ble tilkalt og ba tiltalte komme seg ut, og stilte meg mellom. Men han slo likevel. Vår elev forholdt seg helt passiv, sa rektor, som fortalte at skolen hadde vakter ute en stund etter voldsepisoden.

— Vi følte vi måtte være mer på vakt. Slik vold gjør noe med en skole. Det er ekstra skremmende når noen kommer utenfra fra til vår skole for å ta en av våre elever, sa Rosenvold.

Fengsel

Aktor Tone Skranefjell mente handlingen var planlagt og hadde skjedd under særdeles skjerpende omstendigheter - og at den i utgangspunktet kvalifiserer til fengselsstraff. Men ettersom tiltalte er under 18 år, la hun ned påstand om 30 dagers betinget fengsel og en bot på 3000 kroner. I tillegg mener hun tiltalte på betale 1790 kroner i erstatning for ødelagt en genser og en MP3-spiller.

Forsvarer Ivar Steen mente på sin side at retten må dømme gutten på mildeste måte. Han pekte på at tiltalte har erkjent å ha slått og sparket og at han også angrer det han har gjort.

— Her har det vært sterke ungdomsfølelser i sving, selv om han selvsagt har gått alt for langt, sa Steen. Dom i saken faller fredag 9. mars.