DEBATT: Hva mener du om saken? Skriv din mening nederst i artikkelen.

KRISTIANSAND: — Foreløpig kan vi ikke konkludere. Vi har fotografert hagen, og vi er i gang med saksbehandling. Men jeg minner om at det er meget strenge bestemmelser i dette området, sier saksbehandler Jan Oddvar Hareide i byggesaksavdelingen i Kristiansand kommune.

Overtramp

  • Dette er mobbing fra offentlige myndigheter. Jeg kommer aldri til å søke om dette. Dette er å trampe på min private eiendomsrett, et skikkelig overtramp, sier en sint Sørensen på telefon fra Østerrike hvor han er for å se skiskyting i Ruhpolding. Saken handler om belegningsstein kontra grønn plen i inngangspartiet foran Sørensens rekkebolig i ut- og innhusene i Freyasdalsveien.

I 2005 var Sørensen selv med på vedtaket der bystyret gjorde ut- og innhusene til spesialområde bevaring.

Klare regler

Inntil en endelig bevaringsplan foreligger, har huseierne fått beskjed om at:

«Dersom det ønskes tiltak av bygningsmessig karakter - herunder tiltak i hage og fasadeendring, må det søkes om.» Sitatet er hentet fra brev til Lillebo vel av 29. juni 2005. I sommer bygde Sørensen en lémur uten å søke. Kommunen har senere krevd den senket 25 centimeter.

Den gang spurte han kommunen om å bygge platting ved inngangspartiet, og fikk dette svaret av saksbehandler Hareide:

«Hvis anlegg av platting er relativt beskjeden, uten å bygge ned vesentlige deler av eksisterende plen, vil jeg si at den ikke er søknadspliktig. Erstatning av plen med platting i stor målestokk vil derimot være søknadspliktig».

Ikke søkt

Sørensen har valgt ikke å søke.

Han har bygd en liten platting, men samtidig har han gravd opp hele plenen. Fredag holdt to lærlinger på med å erstatte plenen med steinheller. Arbeidet fortsatte også i går ettermiddag.

— Bestemmelsene er strenge, burde du ikke søkt, i det minste for sikkerhets skyld?

— Nei, plattingen er liten. Hvis ikke jeg kan legge stein i egen hage uten å søke, er noe alvorlig galt. Jeg er enig i at bygningene er bevaringsverdige, men å plante hekk og å legge stein er ikke noe bygningsmessig tiltak, sier Sørensen.

Han ser ingen grunn til å ta selvkritikk. Tvert imot:

— Dette gir jeg meg ikke på. Dette er jo nesten forfølgelse av meg som privatperson. Kommunen har ikke noe med om folk vil ha steinheller eller gress i inngangspartiene sine, sier Sørensen.